назад

6 років тому розпочали свою роботу сектори бюро правової допомоги по всій Україні – від обласних центрів до міст та найвіддаленіших сіл.

1 вересня є знаковою датою для системи безоплатної правової допомоги, адже, 6 років тому розпочали свою роботу сектори бюро правової допомоги по всій Україні – від обласних центрів до міст та найвіддаленіших сіл. Стала ця дата вагомою й для Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. З 1 вересня 2016 року відкрилися бюро правової допомоги у: Корюківці, Коропі, Новгород-Сіверському, Семенівці, Сновську та Сосниці.
Фахівці секторів бюро Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги не лише консультують громадян з правових питань, а й займаються правопросвітницькою роботою серед населення, проводять інформаційні та робочі зустрічі, беруть участь у круглих столах та семінарах, організовують правові вікторини та конкурси, надають методичні рекомендації та здійснюють виїзди до старостинських округів, забезпечують роботу консультаційних пунктів на базі органів виконавчої влади, центрів зайнятості, відділів пробації, центрів надання адміністративних послуг.
Під час вуличного інформування розповідають жителям міст і сіл про завдання і мету системи безоплатної правової допомоги, доводять до відома корисну правову інформацію та поширюють інформаційні матеріали.
Завдячуючи наполегливій роботі, живому спілкуванню та доброзичливості працівників бюро правової допомоги стали гарантом надання якісної правової допомоги у захисті законних прав та інтересів громадян. Мешканці міст та невеликих населених пунктів отримали змогу вирішити свої правові питання на місці, не далеко від дому, адже безоплатні правові послуги наближені до кожної територіальної громади.
Отже, у секторах бюро правової допомоги Менського місцевого центру працюють неймовірні люди та справжні професіонали своєї справи.
1 вересня 2022 року сектори бюро Менського місцевого центру з надання БВПД гостинно відкрили свої двері всім бажаючим дізнатися про систему безоплатної правової допомоги.
Завідувач сектору «Сосницьке бюро правової допомоги» Олена Прасол та головний юрист Алла Мірошниченко інформували громадян про роботу бюро та можливість отримання безоплатної правової допомоги населенням.
Окрім правової допомоги громадяни, що звертаються до бюро отримують підтримку та розуміння, сприяння у вирішення правових питань, адже фахівчині намагаються бути ближчими до людей аби надавати їм якісну правову допомогу.
Радо зустрічали гостей завідувач сектору «Новгород-Сіверське бюро правової допомоги» Наталія Довбня та завідувач сектору «Семенівське бюро правової допомоги» Тетяна Мотора.
Правчині пояснювали про порядок та підстави надання безоплатної правової допомоги, як первинної так і вторинної та зазначили, що первинна правова допомога передбачає інформування громадян про права та свободи, порядок їх реалізації, а також механізми відновлення порушених прав, а вторинна правова допомога – створення рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.
На Корюківщині головний юрист сектору «Корюківське бюро правової допомоги» Роман Міц розповів, що право на безоплатну вторинну правову допомогу мають найбільш соціально незахищені громадяни вичерпний перелік яких наведено у статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Проте, незалежно від статків, кожен має право на професійну правничу допомогу згідно статті 59 Конституції України.
Завідувач сектору «Сновське бюро правової допомоги» Ірина Литвиненко ознайомила гостей свята з метою та основними напрямками діяльності та послугами, які можна отримати у бюро та зазначила, що робота фахівців системи безоплатної правової допомоги ґрунтується на повазі до гідності людини та забезпеченні умов до рівного доступу до правосуддя.
Цього дня завідувач сектору «Менське бюро правової допомоги» Олена Драгун провела ряд робочих зустрічей: у Менському відділі державної реєстрації актів цивільного стану у Корюківському районі Чернігівської області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), Секторі №1 відділу №1 Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, КЗ «Менський краєзнавчий музей ім. В.Ф. Покотила» Менської міської ради Чернігівської області та Менському відділі державної виконавчої служби у Корюківському районі Чернігівської області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми).
На Коропщині завідувач сектору «Коропське бюро правової допомоги» Дарина Мальцева завітала з робочим візитом до КЗ «Коропський будинок культури» Коропської селищної ради Чернігівської області та Коропського регіонального історико-археологічного музею.
Під час зустрічей присутні обговорили перспективи взаємодії та досягли домовленості про подальшу спільну співпрацю, а саме: проведення спільних заходів, підготовку інформаційно-просвітницьких матеріалів та перенаправлення осіб, що мають питання правового характеру до бюро правової допомоги.
На останок слід зазначити, що рівний доступ до правосуддя є одним з найважливіших критеріїв розвитку громади та демократичного суспільства, а щоденна і наполеглива робота фахівців бюро викликає довіру громадян та вказує на важливість роботи системи безоплатної правової допомоги загалом.