назад

Право на доступ до публічної інформації

Для журналістів надзвичайно важливо отримувати інформацію у короткі терміни, оскільки створення інформаційних матеріалів може вимагати аналізу великого обсягу документів. У Законі України «Про доступ до публічної інформації» вказано, що розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п’яти робочих днів із дня отримання запиту. У яких випадках представник ЗМІ може одержати необхідну інформацію значно швидше? Про це йшлося під час правопросвітницького заходу, який організував Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області для журналістів телеканалу «ТВА».

Найперше мовилось про строки розгляду запитів на інформацію:

1.    Розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п’яти робочих днів із дня отримання запиту.

2.    У разі, якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, розпорядник інформації може продовжити строк розгляду запиту до 20 робочих днів з обґрунтуванням такого продовження. Про продовження строку розпорядник інформації повідомляє запитувача в письмовій формі не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту.

Проте є випадки, коли представник ЗМІ може одержати необхідну інформацію значно швидше. А саме у разі, якщо запит на інформацію стосується інформації, необхідної для захисту життя чи свободи особи, щодо стану довкілля, якості харчових продуктів і предметів побуту, аварій, катастроф, небезпечних природних явищ та інших надзвичайних подій, що сталися або можуть статись і загрожують безпеці громадян. У такому випадку відповідь має бути надана не пізніше 48 годин з дня отримання запиту. Це чітко вказано у статті 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

«Дізнатися більше про свої права представники ЗМІ мають змогу також завдяки проекту масових відкритих онлайн-курсів «Prometheus». Зокрема курсам «Доступ до публічної інформації: від А до Я» та «Доступ до публічної інформації для розпорядників», – розповіла начальник відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Ольга Андріцька.

Журналісти дізнались не лише про терміни надання відповіді на інформаційний запит та як відстояти своє право на отримання інформації. У межах інформаційної кампанії «Відповідальне батьківство» вони довідались про можливість отримувати податкову знижку на навчання. Нині це питання – надзвичайно актуальне, оскільки чимало громадян поєднує роботу та навчання.

Насамкінець усім присутнім дали буклети на правову тематику.