назад

Право на утримання: матеріальна підтримка того з подружжя, з ким проживає дитина з інвалідністю

LogoДитина з обмеженими фізичними можливостями потребує особливої уваги та спеціального догляду. А тому, хтось з батьків постійно має бути поруч та приділяти час дитині. Поєднувати догляд за дитиною з інвалідністю та роботу вдається одиницям. Тож, той з батьків, з ким проживає дитина з обмеженими фізичними можливостями, має право на утримання. Чи залежить право на утримання від матеріального становища? Як його призначають? На ці та інші запитання, в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!», відповідають фахівці Олевського бюро правової допомоги.

Права на утримання того з подружжя, з ким проживає дитина з інвалідністю.
Згідно ст.88 Сімейного Кодексу України, якщо один із подружжя, в тому числі і працездатний, проживає з дитиною з інвалідністю, яка не може обходитися без постійного стороннього догляду, і опікується нею, він має право на утримання за умови, що другий з подружжя може надавати матеріальну допомогу.
Право на утримання триває протягом всього часу проживання з дитиною з інвалідністю та опікування нею і не залежить від матеріального становища того з батьків, з ким вона проживає.
Розмір аліментів тому з подружжя, з ким проживає дитина-інвалід, визначається за рішенням суду відповідно до Сімейного Кодексу України, без урахування можливості одержання аліментів від своїх батьків, повнолітніх дочки або сина.
Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Їх адреси та контакти ви можете знайти на сайті http://zhytomyr.legalaid.gov.ua/ua/ у розділі «Місцеві центри».
Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» – на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).

{module РЦ}

{module Нов.-Волинський МЦ}