назад

Право на відпочинок працівника – консультують у Криничанському бюро правової допомоги

IMG 20180730 092258Фахівці бюро правової допомоги продовжують проводити інформаційні кампанії на актуальні для громадян теми. Цього разу зустріч з працівниками Криничанської районної лікарні Надія Федориненко, начальник Криничанського бюро правової допомоги, присвятила темі трудового права, а саме права на відпочинок працівника.

Присутні на зустрічі із цікавістю прослухали про нюанси законодавства у сфері права працюючих громадян на відпочинок та задали ряд питань. Так, у фахівчині бюро поцікавились тим, як можна використати відпустку за минулі роки. Надія Федориненко пояснила: коли працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку за декілька попередніх років, він має право використати їх. А у разі звільнення, незалежно від підстав, йому повинна бути виплачена компенсація за всі невикористані дні щорічних відпусток згідно зі ст. 24 Закону про відпустки. Законодавством не передбачено строку давності після якого працівник втрачає право на щорічні відпустки. А нрмативно-правові акти не містять заборони надавати щорічні відпустки у разі їх невикористання.

Правник також детально обговорила порядок отримання відпустки при звільненні. «Статтею 3 Закону про відпустки визначено право на відпустки при звільненні працівника, за бажанням якого у разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) йому має бути надано невикористану відпустку з наступним звільненням, – зазначила керівник бюро. – Датою звільнення в цьому випадку є останній день відпустки. В день звільнення працівникові мають бути виплачені всі суми, що належать йому від підприємства».

У разі звільнення працівника у зв’язку із закінченням строку трудового договору невикористана відпустка може за його бажанням надаватися й тоді, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору. У цьому випадку чинність трудового договору продовжується до закінчення відпустки.

Жінок, присутніх на зустрічі, також турбувало питання про відпустку в літній період, коли треба встигнути і відпочити і подбати про організацію навчання дітей. Тож правник роз’яснила, що працівникам, діти яких у віці до 18 років вступають до навчальних закладів, розташованих в іншій місцевості, за їхнім бажанням надається щорічна відпустка або її частина (не менш як 12 к. д.) для супроводження дитини до місця розташування навчального закладу та у зворотному напрямі. Якщо працівники мають двох або більше дітей, які у віці до 18 років вступають до навчальних закладів, їм така відпустка надається окремо для супроводження кожної дитини.

Також важливо знати, що щорічна відпустка на вимогу працівника має бути перенесена на інший період у разі: порушення власником терміну письмового повідомлення працівника про час надання відпустки; несвоєчасної виплати власником заробітної плати працівникові за час щорічної відпустки.

Щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена у випадку: тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку; виконання працівником державних або громадських обов’язків, якщо згідно із законодавством він підлягає звільненню на цей час від основної роботи із збереженням заробітної плати; настання строку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами; збігу щорічної відпустки з відпусткою у зв’язку з навчанням.

Щорічна відпустка на прохання працівника може бути поділена на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 к. д. (ст. 12 Закону про відпустки).Основна безперервна частина відпустки тривалістю не менше 14 к. д. є однією з частин щорічної відпустки, яку може бути надано працівникові на його прохання. При цьому така частина відпустки не обов’язково повинна бути першою її частиною.

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу ви можете у місцевих центрах та бюро правової допомоги. Криничанське бюро правової допомоги працює за адресою: смт. Кринички, вул. Виконкомівська, б. 17, к. 15,16. Графік роботи: понеділок-п’ятниця з 08:00 до 17:00. Контактний номер телефону бюро: (05654) 9-20-62.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.