назад

Право на зменшення розміру аліментів

i22

Мелітопольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги проконсультував особу, яка була схвильована розміром аліментів, адже середньомісячний сукупний дохід родини громадянина нижчий суми прожиткового мінімуму (розрахований і затверджений відповідно до Закону України «Про прожитковий мінімум» для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення).

Обставини зміни розміру аліментів

Відповідно до ст.192 Сімейного кодексу України зміна розміру аліментів проводиться, якщо:

– розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

– розмір аліментів може бути зменшено, якщо дитина перебуває на утриманні держави, територіальної громади або юридичної особи, за заявою батьків, уповноваженого територіальної громади, юридичної особи, на утриманні якої перебуває дитина, та за згодою органу опіки і піклування.

       Розмір аліментів, може бути зменшений судом у таких випадках: погіршення матеріального стану платника аліментів; зміна сімейного стану; погіршення здоров’я платника аліментів; дитина знаходиться на повному державному чи релігійному утриманні. i11

       Погіршення матеріального стану платника аліментів надає йому право звернутися з позовом про зменшення розміру аліментів. На погіршення матеріального стану платника аліментів може вплинути укладання ним іншого шлюбу, у зв’язку з чим від буде зобов’язаний утримувати спільних дітей, народжених у шлюбі, дружину до трьох років дитини, а також батьків дружини, яких вона утримувала за законом до укладення шлюбу з платником аліментів, зміною місця роботи та зменшенням зарплати, виходом на пенсію, банкрутством, знищенням майна, яке давало доходи тощо.

       Ще одною обставиною, яка може призвести до зменшення розміру аліментів, є наявність у платника аліментів інвалідності І чи II груп і отримувана пенсія є єдиним джерелом його існування.

       Якщо, за період дії аліментного зобов’язання у платника з’являться непрацездатні члени сім’ї, яких за законом він мусить утримувати. До числа таких осіб належать непрацездатні батьки, повнолітні дочка, син, непрацездатні за станом здоров’я. За наявності у платника аліментів усиновлених дітей питання стосовно зменшення розміру аліментів вирішується тим же законом, що й у випадку, коли на утриманні у нього знаходиться рідна дитина.

       Відповідно до ч. 2 ст. 192 Сімейного Кодексу розмір аліментів може бути зменшений за заявою платника аліментів, якщо дитина перебуває на утриманні держави, територіальної громади чи юридичної особи.

       З позовом про зменшення розміру аліментів звернення до суду платника аліментів, уповноваженого територіальної громади, юридичної особи, на утриманні якої перебуває дитина, та за згоди органу опіки та піклування допускається у випадку, якщо дитина перебуває на утриманні держави, територіальної громади або юридичної особи. Відповідачем у цій справі притягується одержувач аліментів.

     i33  Позови про зменшення розміру аліментів підсудні суду за місцем проживання стягувача аліментів. У тому разі, коли справа про зменшення аліментів розглянута не тим судом, який постановив рішення про їх стягнення, суд, що змінив розмір аліментів, повинен до відома надіслати копію рішення суду, який вирішив справу про стягнення аліментів, суду, який стягував аліменти.

       Аліменти в новому розмірі будуть стягуватися від дня набрання чинності рішенням суду. Суми, що були стягнуті в раніше встановленому розмірі, до пред’явлення нового виконавчого листа, у рахунок майбутніх платежів не зараховуються.

Нагадуємо, що за отриманням безоплатної правової допомоги можна звернутися до Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою:

Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, 99.

Телефони: 096-523-98-55, (0619) 44-88-10, (0619) 42-18-08,

Режим роботи: пн. – пт. 8:00 – 17:00, сб, нд – вихідні дні,

ел. пошта: melitopol.zaporizhya@legalaid.gov.ua,

Skype: berdyansk_center.

А також єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно).