назад

Право обвинувачених, підозрюваних та засуджених на захист у кримінальному провадженні

BPDВідповідно до ст. 59 Конституції України кожен має право на захист від обвинувачення та на правову допомогу.

Це право полягає у наданні можливості користуватися правовою допомогою захисника, тобто адвоката, який забезпечить захист від обвинувачення, а такожпредставництво інтересів та складання процесуальних документів.

Надання особі безоплатної правової допомоги в Україні забезпечуютьвідповідні Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що діють на території кожної області.

У кримінальних провадженнях захисник залучається постановою слідчого, або ухвалою суду. Особа, яка потребує послуг адвоката може звернутися з клопотанням відповідно до слідчого, прокурора, слідчого судді або суду.Якщо особа не має можливості залучити захисника на платній основі, в клопотанні вона просить залучити захисника за рахунок держави. зазначає про необхідність.

Законодавством передбачено ряд випадків коли участь захисника є обов’язковою, наприклад: коли особа затримана за підозрою у вчиненнізлочину, особа яка притягується до відповідальності є неповнолітньою, має фізичні або психічні вади, або не володіє державною мовою, а також коли санкція статті передбачає довічне позбавлення волі. В такому випадку, якщо особа не залучила власного адвоката, такий буде наданий їй за рахунок держави незалежно від її бажання.

Крім того, право на безоплатну правову допомогу мають також особи,засуджені за вчинення злочину, та відбувають покарання пов’язане з позбавленням волі. Така особа може звернутися до Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з письмовою заявою про отримання адвоката (встановленого зразка).

Після отримання Центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги постанови, ухвали, або заяви засудженого, Центр призначає захисника шляхом видачі дорученняна підставі якого адвокат забезпечує надання безоплатної вторинної правової допомоги особі до прийняття остаточного рішення по справі.

Слід зауважити, що надання безоплатної правової допомоги — це соціальна програма Уряду України, що гарантує людям ефективний захист їх прав в суді за рахунок коштів Державного бюджету України. Ані адвокат, ані службові особи центру правової допомоги не мають права вимагати у людини жодної додаткової матеріальної винагороди за виконану роботу. Це означає, що для особи така правова допомога є безкоштовною.