назад

Право з тобою: правова допомога засудженим

Що таке безоплатної правової допомоги? Як та де можна отримати правові консультації? Хто може скористатися послугами безоплатного адвоката для захисту своїх прав у суді? Відповіді на ці та інші питання надавав директор Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Коваль. Інформаційно-просвітницька зустріч на тему «Вільний доступ осіб до правосуддя» відбулась у Житомирському районному відділі філії Державної установи «Центр пробації».

За словами Олександра Коваля фахівці центрів проводять чимало правопросвітницьких заходів під час яких надаються індивідуальні консультації.

  • Ми розповідаємо, що багато життєвих проблем можна вирішити у правовий спосіб. Якщо вам потрібна юридична консультація, то кожен, не залежно від статків, може її отримати у зручний для нього спосіб. Або завітати у місцевий центр чи бюро правової допомоги. Їх адреси та контакти ви можете знайти на сайті http://zhytomyr.legalaid.gov.ua/ua/ у розділі «Місцеві центри». Проконсультують також фахівці цілодобового єдиного контакт центру системи БПД. Достатньо зателефонувати за номером 0-800-213-103. Дзвінки на цей номер безкоштовні у межах України. Також можна знайти відповідь на питання у правничій вікіпедії. Безкоштовний онлайн-ресурс WikiLegalAid відкритий для всіх і кожен охочий може отримати правову консультацію онлайн, – розповів Олександр Коваль.

Під час правопросвітницького заходу, до фахівців системи БПД звернувся чоловік. Його цікавило, хто визначає з ким буде проживати дитина після розлучення батьків. Він з колишньою дружиною не можуть дійти згоди у цьому питанні.

Спеціалісти системи БПД пояснили, що це питання вирішується органом опіки та піклування або в судовому порядку. Якщо питання вирішується в судовому порядку, третьою особою буде залучено Службу у справах дітей. Саме працівники цієї служби надають відповідний висновок про визначення місця проживання неповнолітньої дитини з батьком або з матір’ю. Суд при прийнятті рішення в першу чергу враховує інтереси дитини. До суду мають бути надані докази, які підтверджують спроможність самостійно утримувати малолітню дитину. Також враховуються наявність належних житлових умов для виховання та розвитку дитини. Оцінюється стан здоров’я батьків та їх характеристика. Відповідно до статті 160 Сімейного Кодексу України місце проживання дитини, яка не досягла десятирічного віку, може бути визначено за згодою батьків шляхом укладення мирової угоди. Місце проживання дитини від десяти до чотирнадцяти років визначається за згодою батьків та самої дитини. При досягненні дитиною чотирнадцяти років, визначається нею самостійно.

Зустріч з особами, які перебувають на обліку відбулась в межах дистанційного пункту, який функціонує на базі “Центру пробації” у Житомирській області.