назад

«Право знати» про шлюбний договір

Поняття «шлюбний  контракт» уперше з’явилось в Україні ще у 1992 році, коли  Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін і доповнень до Кодексу про шлюб і сім’ю України». Потім вже як термін  «шлюбний договір» він був закріплений у  новому Сімейному кодексі, який набув чинності у 2004 році. Проте широкої популярності такий договір не здобув. Так,  за минулий рік українці уклали всього 5 тис. 810 шлюбних договорів.

За статистикою, в Україні тільки близько 1,7 – 1,9% подружніх пар укладають шлюбний договір, на відміну від європейських країн і США, де такий показник значно вищий: там шлюбні контракти оформлюють близько половини пар, які одружуються.
Так що ж таке шлюбний договір: ознака недовіри чи гарантія на майбутнє? Навіщо його укладати? Чи  можна його оформити вже під час шлюбу? Чи можлива зміна умов шлюбного договору? Чи можна відмовитися від нього в односторонньому порядку? Коли шлюбний договір вважається недійсним?

Відповіді на ці питання надає заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонські області Олена Іпатенко. Прослухати/завантажити її авторську програму «Право знати», яка щотижня виходить на  Українському радіо. Херсон, можна за посиланням або перейшовши далі по тексту.

Шо таке шлюбний договір?
Шлюбний договір – угода між особами, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, а також подружжям.

Пункт 2.1. Інструкції «Про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» визначає шлюбний договір як договір щодо вирішення питань життя сім’ї (шлюбний договір), яким регулюються майнові відносини між подружжям, у тому числі визначаються їхні майнові права та обов’язки як батьків.

На укладення шлюбного договору до реєстрації шлюбу, якщо його стороною є неповнолітня особа, потрібна письмова згода її батьків або піклувальника, засвідчена нотаріусом.

Шлюбним договором регулюються:

  • майнові відносини між подружжям, визначаються їхні майнові права та обов’язки;
  • можуть бути визначені майнові права та обов’язки подружжя як батьків.

Шлюбний договір не може регулювати особисті відносини подружжя, а також особисті відносини між ними та дітьми.

Шлюбний договір не може зменшувати обсягу прав дитини, які встановлені цим Кодексом, а також ставити одного з подружжя у надзвичайно невигідне матеріальне становище.

За шлюбним договором не може передаватися у власність одному з подружжя нерухоме майно та інше майно, право на яке підлягає державній реєстрації. Якщо, наприклад, чоловік бажає подарувати дружині жилий будинок, це має бути оформлене договором дарування і не може бути однією з умов шлюбного договору.

Оскільки шлюбний договір є актом вільного волевиявлення, сторони можуть включити до нього інші умови майнового характеру, які не суперечать загальним засадам регулювання сімейних відносин, що визначені у ст. 7 Сімейного кодексу України.

Найважливішою особливістю шлюбного договору є те, що ним майнові права й обов’язки подружжя може бути визначено інакше, ніж це передбачено загальними правилами сімейного законодавства. 

Зокрема:

  • може бути встановлено, що певне майно, яке належало одному з подружжя до шлюбу або буде одержано під час шлюбу в дар, стає їхньою спільною сумісною власністю;
  • може бути визначено на розсуд подружжя розмір часток у праві власності на майно, що буде нажите в період шлюбу;
  • може бути передбачено умови поділу спільного майна в разі розірвання шлюбу, а також порядок погашення боргів кожного з подружжя за рахунок спільного чи роздільного майна;
  • може бути визначено порядок користування житлом (якщо у зв’язку з укладенням шлюбу один із подружжя вселяється в житлове приміщення, яке належить другому з подружжя, сторони у шлюбному договорі можуть домовитися про порядок користування ним);
  • може бути визначено право на утримання (сторони можуть домовитися про надання утримання одному з подружжя незалежно від непрацездатності та потреби у матеріальній допомозі на умовах, визначених шлюбним договором).

Форма шлюбного договору: письмова (укладається у трьох оригінальних примірниках) і нотаріально посвідчена.
Строк дії шлюбного договору: якщо шлюбний договір укладено до реєстрації шлюбу, він набирає чинності у день реєстрації шлюбу. Якщо шлюбний договір укладено подружжям, він набирає чинності у день його нотаріального посвідчення.
У шлюбному договорі може бути встановлено загальний строк його дії, а також строки тривалості окремих прав та обов’язків, крім того може бути встановлена чинність договору або окремих його умов і після припинення шлюбу.

Зміна умов шлюбного договору
Шлюбний договір може бути змінено подружжям. Угода про зміну шлюбного договору нотаріально посвідчується. Одностороння зміна умов шлюбного договору не допускається.

На вимогу одного з подружжя шлюбний договір за рішенням суду може бути змінений, якщо цього вимагають його інтереси, інтереси дітей, а також непрацездатних повнолітніх дочки, сина, що мають істотне значення.

Відмова від шлюбного договору
Одностороння відмова від шлюбного договору не допускається.
Подружжя має право відмовитися від шлюбного договору. У такому разі, за вибором подружжя, права та обов’язки, встановлені шлюбним договором, припиняються з моменту його укладення або в день подання нотаріусу заяви про відмову від нього.

Розірвання шлюбного договору
На вимогу одного з подружжя шлюбний договір може бути розірваний за рішенням суду з підстав, що мають істотне значення, зокрема в разі неможливості його виконання.

Визнання шлюбного договору недійсним
Шлюбний договір на вимогу одного з подружжя або іншої особи, права та інтереси якої цим договором порушені, може бути визнаний недійсним за рішенням суду з підстав, встановлених Цивільним кодексом України.

Незважаючи на певні психологічні, емоційні застереження, шлюбний договір виконує важливу виховну, дисциплінуючу функцію, а тому розширення практики його укладення заслуговує на підтримку.

Слід звернути увагу на те, що на практиці шлюбний договір у першу чергу застосовується не для регулювання спільного проживання і користування майном, а на випадок розриву шлюбних відносин. Тому, безперечно, у шлюбному договорі можна визначити можливий порядок поділу майна, у тому числі і після розірвання шлюбу. У цьому разі у випадку розлучення можна уникнути довготривалих судових процесів поділу майна, маючи більше шансів зберегти добрі відносини після розлучення.

Наступна  програма вийде в ефір 28 вересня і продовжить висвітлювати тему сімейних правовідносин.

Якщо виникли правові питання – телефонуйте до Єдиного контакт-центру 0 800 213 103

(цілодобово, безкоштовно в межах України), де можна отримати правову інформацію, консультації та роз’яснення.

Також ви можете звернутися до місцевих центрів з надання БВПД у Херсонській області або підпорядкованих їм бюро правової допомоги.
Разом з тим корисну, а головне – актуальну інформацію у вигляді правових консультацій можна також знайти в базі правових консультацій WikiLegalAid, яка працює за принципом Вікіпедії, є безкоштовною і у вільному доступі в мережі Інтернет або на офіційному веб-сайті Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області.