назад

Тиждень протидії булінгу на Сумщині

Фахівці системи безоплатної правової допомоги Сумщини активно долучилися до всеукраїнського тижня протидії булінгу (16-20 вересня), у межах якого провели правопросвітницькі заходи для учнів та педагогів різних навчальних закладів.

Так, під час проведення заходів фахівці підбирали різні форми роботи з учнями, щоб якомога доступніше, наочніше розповісти дітям про негативні наслідки булінгу та про відповідальність за його вчинення. Зокрема, фахівчиня Регіонального центру Олена Омельченко разом з учнями Сумської обласної гімназії-інтернат для талановитих та творчо обдарованих дітей після перегляду тематичної презентації, відеоролику, обговорень, зіграли в доволі просту, але при цьому доволі змістовну гру. Вона полягала в тому, що коли учень отримує «антибулінгову кульку», він має передати її будь-кому з однокласників, сказавши при цьому якийсь комплімент чи просто приємні слова. Наприклад: «у тебе гарна зачіска», «ти сьогодні добре відповідав на географії», «у тебе круті кросівки», або «ходімо на вихідних разом у кіно» і т.п. У житті (зокрема, серед підлітків) образити іншого, висміяти, зробити якісь неприємності виходить легко, а от для того, щоб зробити комплімент, підтримати, сказати щось приємне, доводиться добирати слова і це не завжди вдається. Учні ж на заході постаралися, говорили дійсно гарні компліменти як один одному, так і педагогам, тож, посмішок в залі стало набагато більше.

Фахівці системи БПД Сумщини інформують про боулінг не лише учнів, а й педагогів. Так, на базі Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти на черговій зустрічі фахівчиня Регіонального центру Наталія Поставська інформувала заступників директорів з навчально-виховної роботи; заступників директорів з позашкільної освіти; музичних керівників дошкільних навчальних закладів; вихователів закладів дошкільної освіти; вчителів англійської мови; початкових класів; практичних психологів інклюзивно-ресурсних центрів з проявами булінгу в учнівському середовищі. Також наведено статистичну інформацію: за період з 19.01 – 03.09.2019 судами розглянуто 197 справ. За вказаний період часу було прийнято 11 рішень з приводу кібербулінгу. По закінченню зустрічі для шкільних куточків педагоги отримали плакати «Стоп булінг».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Фахівчиня Сумського місцевого центру з надання БВПД Любов Воробчак в межах тижня протидії булінгу проводила тематичні зустрічі з батьками школярів (Сумська школа №15, Сумська спеціальна школа, «Сумський хіміко-технологічний центр ПТО»), також долучалися до заходів представники патрульної поліції (Сумська школа № 26). Численні заходи для школярів провели фахівці Білопільського бюро правової допомоги.

На базі Конотопського місцевого центру з надання БВПД у межах проекту «Двомовний творчий простір» під гаслом  #МАЮ_ПРАВО_НА_РОЗВИТОК  проведено 3 заняття для дітей віком від 7 до 10 років. Проект спрямований на подолання проблеми булінгу, збільшення зацікавленості до навчання та пізнання світу, запровадження білінгвальної освіти у місті, формування правової культури через відтворення, симуляцію та пояснення життєвих ситуації та застосування конструкторів і методики  #Lego #Education і концепції білінгвальної освіти. У дітей з’явилася можливість дізнатися більше про потреби один одного і навчитися співпрацювати, домовлятися, брати відповідальність, презентувати себе, висловлювати думки, поважати один одного.

На Липоводолинщині головний спеціаліст Липоводолинського бюро правової допомоги Костянтин Штанопруд відвідав тренування футбольної команди «Малюк-Альянс» у селі Байрак Липоводолинського району з метою проведення правопросвітницького заходу «Зупинимо булінг разом». Під час зустрічі юні спортсмени дізналися про наслідки цькування для дитини, що потерпає від боулінгу, та про відповідальність кривдників за образи. Фахівець наголосив дітям: «Футбольна команда має бути як одне ціле, і тут кожен прагне, щоб його розуміли і любили таким, який він є! Однак у шкільному, і навіть у колективі дорослих, люди поєднуються за певними об’єднувальними принципами. Тому, якщо у цій спільноті є хтось, хто відрізняється від інших, він часто опиняється на самоті, однак це не може бути приводом для його цькування».

Також про поняття боулінг та про відповідальність, яка чекає на осіб, які вчиняють боулінг, дізнавлися учні 11 класу Роменської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 ім. акад. А.Ф.Йоффе. Під час заходу фахівець Роменського бюро Максим Волошин застосував навчально-розважальну настільну гру «Важниця правова», за допомогою якої школярі детальніше дізнавалися про свої права та обов’язки.

Як поводитися в колективі, куди і до кого звертатись, якщо тебе скривдили в школі – про це в ігровій формі розповідали начальниця Буринського бюро Марія Бондаренко спільно з психологом Мариною Войтешенко під час проведення тематичного уроку у межах Всеукраїнського тижня з протидії булінгу з учнями 3 – 4 класів Слобідського НВК.

Заступниця директора Конотопського місцевого центру з надання БВПД Валентина Волік  розповіла учням Підлипенської школи про Всеукраїнський тиждень з протидії булінгу та надала інформацію про те, куди звертатись у разі виявлення цього явища. В інтерактивній формі присутні обговорили питання протидії булінгу, переглянули відеоролик “Попередити булінг” та провели гру: «6 П» – підійди, підтримай, пам’ятай, порадь, потурбуйся, передай, у ході якої  підлітки навчалися емпатії, співпереживанню та взаємодопомозі у ситуаціях цькування.

Під гаслом «СТОП БУЛІНГ» та з метою запобігання в учнівському середовищі будь-яких проявів насильства головний спеціаліст Недригайлівського бюро правової допомоги  Вадим Терещенко ознайомив учнів Недригайлівської ЗОШ І-ІІІ ступенів з таким явищем як «булінг». Учасники заходу обговорили вплив цькувань як на окрему особистість, так і учнівський колектив в цілому, методи профілактики насильства.  Фахівець наголосив на тому, що кожне неправомірне діяння однієї людини відносно іншої не залишається без уваги та покарання.

Для школярів Шосткинщини фахівцями системи БПД упродовж тижня теж організовані тематичні уроки. Так, на базі  Свеської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №2 «ліцей» для учнів 5-го класу головний спеціаліст Ямпільського бюро правової допомоги Альбіна Полтора провела правопросвітницький урок на тему: «Зупинимо булінг разом!». А на базі Глухівської загальноосвітньої школи №1 для учнів 9-го класу головний спеціаліст Глухівського бюро правової допомоги Олександр Топрикін провів правопросвітницький захід на тему: «Загальні особливості булінгу».
Учні ж 6-класів Шосткинської загальноосвітньої школи № 11 за допомогою фахівчині Шосткинського місцевого центру з надання БВПД Юлії Зацаринної дізналися про ознаки булінгу, його види та відповідальність.

Активно долучилися до проведення тижня протидії булінгу і правники Охтирського місцевого центру з надання БВПД. Зокрема, фахівці пропонували школярам спеціальні вправи, під час яких кожен з учнів повинен швидко передавати знамено та називати позитивні ознаки однокласника чи однокласниці (зовнішності, характеру, поведінки, умінь та навичок) та водночас не повторювати попередні. Окрім цього, діти переглули та проаналізували тематичний мультфільм «Жив собі чорний кіт», де головною причиною булінгу є зовнішні ознаки.

Також учні отримали важливу інформацію про телефони довіри:

  • Дитяча лінія 116 111 або 0 800 500 225 ( з 12.00 до 16.00);
  • Гаряча телефонна лінія («булінг») 116 000;
  • Гаряча лінія з питань запобігання з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації 116 123 або 0 800 500 335;
  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини 0 800 50 17 20;
  • Уповноважений Президента України з прав дитини 044 255 76 75;
  • Безоплатна правова допомога 0 800 213 103.