назад

Правопросвітництво під час воєнного стану на Львівщині: виклики та особливості

З перших днів повномасштабного вторгнення Львівщина стала надійним транзитно-гуманітарним хабом та прихистком для тих, хто тікав від численних обстрілів та бомбардувань. Тож перед системою безоплатної правової допомоги регіону завданням номер один стало інформування громадян про їх права, обов’язки та можливості. Розгубленими та наляканими були і мешканці громад Львівщини, які теж потребували правової інформації про зміну законодавства у зв’язку з введенням воєнного стану. Загалом, впродовж 2022 року працівники провели понад 800 правопросвітницьких заходів, які відвідали майже 17 тисяч осіб.

Вже 25 лютого – наступного дня після повномасштабного вторгнення –  фахівці системи БПД Львівщини почали проводити правопросвітницькі заходи у районних адміністраціях, тимчасових прихистках та ЦНАПах. Розповідали про систему безоплатної правової допомоги, як її можна отримати, про соціальний захист і пільги, правила перетину кордону та про відновлення втрачених документів. Через повітряні тривоги часто фахівцям доводилось проводити такі заходи у бомбосховищах.

«У перші місяці ми сконцентрували правопросвітницьку діяльність для внутрішньо переміщених осіб, адже тоді люди максимально потребували роз’яснень, особливо щодо виїзду за кордон. Не оминули увагою тимчасові прихистки, ЦНАПи, гуманітарні штаби та районні адміністрації, тобто, саме ті установи, куди люди звертались в першу чергу по приїзду в місто», – розповідає директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігор Микитин.

Впродовж 2022 року для внутрішньо переміщених осіб фахівці провели близько 300 заходів, які відвідали майже 9 тисяч осіб. Цікавим досвідом виявилися 20 заходів з демонстрацією документальних фільмів з колекції Міжнародного фестивалю документального кіно з прав людини Docudays UA «Мова» та «Боротьба Джамали» та обговоренням після перегляду. Після кінопоказу охочі мали змогу отримати правові консультації з тих чи інших питань.