назад

Правопросвітницька лекція на тему: «Кримінальна відповідальність неповнолітніх»

IMG 2942В рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» в приміщенні Турійського районного центру зайнятості начальник Турійського бюро правової допомоги Анна Сидько 02 лютого 2018 року провела правопросвітницьку лекцію для учнів ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Бобли Турійського району на тему: «Кримінальна відповідальність неповнолітніх».

Анна Сидько розповіла школярам, що кримінальній відповідальності підлягають особи, які до вчинення злочину досягли 16-річного віку. Це так званий загальний вік кримінальної відповідальності. Закон також передбачає і знижений вік кримінальної відповідальності. Це особи віком від 14 до 16 років. Відповідно до Кримінального кодексу України вони підлягають кримінальній відповідальності за такі види злочинів, як: убивство, умисне тяжке тілесне ушкодження, зґвалтування, хуліганство, крадіжка, бандитизм, розбій та інші злочини, перелік яких є вичерпним. Зниження віку кримінальної відповідальності законодавець обумовив перш за все тим, що особа в 14-річному віці вже усвідомлює суспільну небезпеку і протиправність багатьох тяжких злочинів. Діти віком від 11 до 14 років не можуть бути суб’єктами злочину, оскільки не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність. Проте ч. 2 ст. 97 Кримінального кодексу визначає, що до цих осіб можуть бути застосовані примусові заходи виховного характеру з дотриманням умов, передбачених особливою частиною вказаного кодексу. При призначенні покарання неповнолітньому суд також враховує умови його життя та виховання, вплив дорослих, рівень розвитку та інші особливості цієї особи.

Фахівець Бюро наголосила школярам, що необхідно не лише знати свої права, але й сумлінно виконувати покладені обов’язки. Необхідно дотримуватись правил поведінки в школі, з повагою ставитись до вчителів, однолітків та людей, що є старшими за віком.

IMG 2942
Також Анна Сидько розповіла учням про систему безоплатної правової допомоги в Україні, акцентувавши увагу на функціонуванні Турійського бюро правової допомоги, окреслила коло суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу, роз’яснила порядок звернення за її наданням.

Крім того, начальник бюро правової допомоги повідомила присутнім, що 7 січня 2018 набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також для дітей.

Анна Сидько поінформувала слухачів, що з метою реалізації права громадян на безоплатну правову допомогу, забезпечення її доступності в Турійському районному центрі зайнятості діє дистанційний та мобільний пункти консультування.

На завершення заходу усім присутнім роздано інформаційні матеріали із циклу «Я МАЮ ПРАВО» та буклети з інформацією про систему безоплатної правової допомоги.

Довідково:
Турійське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт.Турійськ, вул. Луцька, 23. Тел. (03363) 2-23-86 (пн-пт з 9:00 до 18:00).