назад

У Захарівському районному секторі пробації інформували про відповідальність за вчинення домашнього насильства

probaciya Saharivka 105 та 06 лютого 2018 року в приміщенні Захарівського бюро правової допомоги говорили про домашнє насильство: поняття та найсуттєвіші нововведення. Зустріч була організована фахівцями Захарівського бюро правової допомоги спільно з Захарівським районним сектором пробації в Одеській області для суб’єктів пробації в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

 Метою бесіди стало запобігання вчинення домашнього насильства.

Начальник Захарівського бюро правової допомоги Марина Кулік ознайомила присутніх з основними положеннями Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», правовими наслідками у разі вчинення домашнього насильства, роллю центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у сфері запобігання та протидії домашньому насильству тощо.

Марина Кулік розповіла, що домашнє насильство – це діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Начальник бюро зазначила, що нововведенням щодо відповідальності за вчинення домашнього насильства є те, що тепер крім покарання до кривдника можуть бути застосовані спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству, а саме:

1. Терміновий заборонний припис:

  • зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;
  • заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи;
  • заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою. 

2. Обмежувальний припис:

  • заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою;
  • усунення перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи;
  • обмеження спілкування з постраждалою дитиною;
  • заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою;
  • заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею;
  • заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

3. Взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи.


4. Направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

Крім того, присутні дізналися про те, що з метою підвищення правової свідомості українців та інформування громадян щодо використання та захисту їхніх прав у повсякденному житті реалізується загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!».

В рамках проекту проводиться інформування громадян та надання практичних рекомендацій щодо захисту прав за найбільш актуальними напрямам

Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» на сайті prаvo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103 (єдиний контакт-центр системи надання безоплатної правової допомоги).

Також було підкреслено, що відтепер центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги надають усі види правових послуг особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

На території Роздільнянського, Захарівського, Великомихайлівського та Іванівського районів постраждала можна звернутися до:

  • Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Роздільна, вул. Привокзальна, 10-А. Тел.: (04853) 50 366; (04853) 50 443;
  • Захарівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Захарівка, вул. 1-го Травня, 49. Тел.: (04860) 94 430;
  • Великомихайлівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Велика Михайлівка, вул. Пушкіна, 2-б. Тел.: (04859) 40 300;
  • Іванівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Іванівка, вул. Центральна, 93. Тел.: (04854) 2 00 55.