назад

20562929 1446750595370524 15052026 n

З метою поширення інформації про безоплатну правову допомогу, що на території Тернопільщини, керівник Шумського бюро правової допомоги Віктор Липка впродовж місяця відвідав низку установ та організацій.

Зокрема, в рамках проекту «Монітор» фахівець бюро спільно з представниками центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Шумської міської ради, відділу освіти Шумської РДА, центральної бібліотеки, ДНЗ “Шумське ПТУ”, шкільні психологи, “Інформаційний центр “Новини Шумщини” взяв участь у тренінгу на тему «Реінтеграція мігрантів».

20614639 1446750435370540 1132650027 n

Під час тренінгу проводилися групові дискусії, ситуаційні вправи, анкетування. Учасники заходу самостійно виконували завдання, обговорювали проблемні питання, ділилися власним досвідом. Представили презентацію під назвою “Реінтеграція мігрантів, що повертаються, як складова міграційної політики” та схему-алгоритм реінтеграційного процесу. Наприкінці присутні отримали роздатковий матеріал, що стосувався теми проекту. Учасники заходу отримали консультації фахівців, усі охочі мали змогу залишили своє резюме в банку даних центру зайнятості для подальшого працевлаштування.

Під час проведення заходу було обговорено одне із проблемних питань, а саме щодо насильства в сім’ї.

Віктор Липка зазначив, що відповідно до Закону України «Про попередження насильства в сім’ї», насильство в сім’ї – це умисні дії фізичного, економічного, психологічного та сексуального спрямування одного із членів сім’ї по відношенню до інших членів сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи членів сім’ї або одного із членів сім’ї і наносять їм моральну шкоду , шкоду фізичному чи психічному здоров’ю.

Розрізняють такі види домашнього насильства: фізичне, психологічне економічне та сексуальне.

Виділяють обов’язкові ознаки насильства в сім’ї:

-особами, що страждають від сімейного насильства, можуть бути тільки члени сім’ї;

-діяння насильника має бути протиправним (тобто суперечити нормам чинного законодавства);

-діяння призвело або могло призвести до порушення прав члена сім’ї як людини та громадянина;

-вина насильника повинна виявлятися у формі умислу.

Особи, які постраждали від насильства в родині, можуть звернутися за допомогою до:

-відділів у справах сім’ї, молоді та спорту та районних державних адміністрацій;

-відповідних підрозділів органів внутрішніх справ – дільничних інспекторів поліції, а якщо це стосується дитини, то до кримінальної поліції у справах дітей;

-центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;

-центрів соціально-психологічної допомоги;

-центрів медико-соціальної реабілітації жертв насильства в сім’ї;

-неурядових організацій, які працюють у сфері запобігання насильству в сім’ї.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» підставами для вжиття заходів з попередження насильства в сім’ї є:

-заява про допомогу члена сім’ї, стосовно якого існує реальна загроза вчинення насильства в сім’ї;

-висловлене членом сім’ї, стосовно якого існує реальна загроза вчинення насильства в сім’ї, бажання на вжиття заходів з попередження насильства в сім’ї у разі, якщо повідомлення або заява надійшли не від нього особисто;

-отримання повідомлення про застосування насильства в сім’ї або реальної загрози його вчинення стосовно неповнолітнього чи недієздатного члена сім’ї.

20561710 1446750488703868 477906298 n

Також Віктор Липка провів правопросвітницькі зустрічі-інформування з працівниками ТОВ «Сегеш – Україна» та членами ОСББ «Франківське». Провів робочі зустрічі з начальником управління праці та соціального захисту населення Шумської РДА Аллою Сергеєвою, керівником Шумського районного центру зайнятості Наталією Ванжулою та фахівцем із соціальної роботи Шумського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ярославою Аркуліч.

В ході зустрічей обговорювалися питання щодо організації спільних виїзних днів прийому громадян, захисту прав безробітних, проведення профілактичних заходів правовиховного характеру серед неповнолітніх, проведення оперативних нарад та правопросвітницьких заходів з керівниками структурних підрозділів та навчальних закладів району, спрямованих на підвищення рівня правової свідомості громадян, сприяння розширенню і поширенню досвіду у сфері соціальної та правової захищеності громадян, зокрема, надання безоплатної правової допомоги вразливим категоріям населення, сім’ям, дітям та молоді, які перебуваючи у складних життєвих обставинах потребують сторонньої допомоги, а також досягнуто домовленості про подальшу співпрацю з питань надання безоплатної правової допомоги жителям району.

Проведено виїзні прийоми громадян у консультаційних пунктах Великодедеркальської територіальної громади Шумського району та Великодеркальського стаціонарного геріатричного відділення Шумського районного територіального центру соціального обслуговування.

За правовою допомогою до представника бюро звернулося дванадцять жителів району. Громадяни зверталися з питаннями, що стосувалися галузі соціального забезпечення, сімейного, земельного, спадкового, адміністративного права та встановлення фактів, що мають юридичне значення. Зокрема, одного із відвідувачів цікавило питання чи має він право на призначення держаної соціальної допомоги замість пенсії.

Віктор Липка пояснив, що згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам» особою, яка не має права на пенсію, є дитина померлого годувальника, який на день смерті не мав страхового стажу, необхідного для призначення пенсії для інваліда III групи, особа, яка досягла 63 років та не має права на пенсію відповідно до закону. До досягнення зазначеного віку до осіб, які не мають права на пенсію, належать жінки 1958 року народження і старші після досягнення ними такого віку.

Державну соціальну допомогу призначають особі, якщо вона: є дитиною  померлого годувальника, та не має права отримувати пенсію відповідно до закону, або визнана інвалідом у встановленому порядку; не одержує пенсію або соціальні виплати,  що призначаються для відшкодування шкоди, заподіяної ушкодженням здоров’я на виробництві; є малозабезпеченою особою; є інвалідом I групи, середньомісячний сукупний дохід якого не перевищує 115 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Ланівецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А.

Звернутися за правовими консультаціями, а також за повною інформацією щодо права на безоплатну вторинну правову допомогу можна до Шумського бюро правової допомоги за адресою: м. Шумськ, вул. Шевченка, 3;  тел.: (03558) 2-24-45.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.