назад

Правопросвітницька робота в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» триває

1Правопросвітницька діяльність Каховського місцевого центру з надання БВПД останніми днями позначилася низкою інтерактивних заходів: фахівці, врахувавши зауваження та методичні рекомендації Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області, долучилися до проведення вебінарів, спрямованих на підвищення рівня правової освіти підлітків та їх правового виховання.

Крім того, 14 березня 2018 року Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження № 155-р. «Про затвердження плану заходів на 2018 рік щодо реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!». Документом передбачено низку заходів, що реалізуються міністерствами, центральними органами виконавчої влади, обласними та Київською міською держадміністраціями. Зокрема, планується надання методичної допомоги територіальним громадам у консультуванні населення з правових питань, забезпечення функціонування телефонних «гарячих ліній» з метою оперативного реагування на порушення прав громадян та консультування громадян про гарантовані Конституцією та законами України права.

Як протидіяти шкільному булінгу

2Психологи стверджують: за останні кілька місяців минулого року близько 67% дітей в Україні віком від 11 до 17 років стикалися з проблемою цькування, і 48% з них нікому про це не розповідали.

Розказати про це ганебне явище, донести до підлітків його моральну та правову складову взялася головний спеціаліст Великолепетиського бюро правової допомоги Юлія Барсук, яка 21 та 22 березня 2018 року в рамках загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!» провела вебінар з учнями Малолепетиської загальноосвітньої школи та семінар з учнями 7-9 класів Великолепетиської школи № 1 на тему «Що таке булінг та як з ним боротися».

Фахівець пояснила, що булінг (від англ. bully – залякувати, цькувати, задирати) – це прояв агресії з подальшим залякуванням особистості та повним підпорядкуванням собі і своїм інтересам.

Юлія Барсук звернула увагу дітей, що така поведінка дає можливість булеру або агресору самоствердитися за рахунок жертви, заслужити або підвищити свій авторитет, але насправді приховує неспроможність і слабкість булера. Діти також дізналися про ознаки булінгу, хто може стати жертвою цькування, а хто булером, які бувають форми прояву та види булінгу.

3

Учні із зацікавленням сприйняли матеріал, охоче розбирали ситуації, як діяти в разі виникнення подібного явища, до кого звертатись за допомогою. Узагальнити отриману інформацію учням допоміг соціальний відеоролик «Булінг. Шкільна травля», який підготував творчий колектив учнів Херсонського центру освіти молоді і дорослих.

4 5

Подивитися ролик можна тут

Не оминуло уваги фахівця бюро й питання популяризації системи БПД, зокрема роботи Великолепетиського бюро правової допомоги, яке є структурним підрозділом Каховського місцевого центру. Юлія Барсук розповіла про перелік послуг, що надаються в бюро, про розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Отримати її відтепер можуть не лише діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування або які перебувають у складних життєвих обставинах та постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, як це було дотепер, а й усі діти.

Твої права – твій захист

Цього ж дня заступник начальника Верхньорогачицького бюро Олена Філімоненко провела вебінар з учнями 9-класу Первомаївської загальноосвітньої школи на тему: «Твої права – твій захист».

6

Працівник бюро розказала підліткам про їх права та обов’язки; вік, з якого настає адміністративна, кримінальна та цивільно-правова відповідальність. Закцентувала увагу й на питаннях відповідальності батьків, чиї діти вчинили злочини чи адміністративні правопорушення.

7Окремо зупинилася на темі протидії домашньому насильству, роз’яснивши учням основи кримінальної відповідальності за вчинення насильства, а також алгоритм дій і правил поведінки, які допоможуть уникнути небезпечної ситуації підлітку.

Також Олена Філімоненко під час інтерактивного спілкування розказала школярам про діяльність системи БПД, про послуги, які можна отримати у Верхньорогачицькому бюро правової допомоги.

Як зазначили діти по закінченні заходу, тематика і форма правового навчання їм сподобалися, а педагоги дійшли висновку, що проведення вебінарів є зручним і корисним, оскільки у такий спосіб відбувається налагодження зв’язку з найвіддаленішими школами району.

Кримінальна відповідальність підлітків

Про кримінальну відповідальність дітей, цивільну дієздатність фізичної особи та відповідальність неповнолітньої особи розповіли спеціалісти Каховського місцевого центру з надання БВПД Володимир Щербаков та Надія Бойко в ході вебінару, який провели 22 березня для учнів 8-11 класів Кам’янської загальноосвітньої школи.

8На початку заходу інтегратор місцевого центру Володимир Щербаков поінформував учнів про діяльність Каховського місцевого центру, про зміни в законодавстві щодо суб’єктів надання безоплатної вторинної правової допомоги та розкрив основні поняття кримінальної відповідальності.

Розмова торкнулася таких питань: з якого віку наступає кримінальна відповідальність дітей за злочин, яке покарання може бути визначено та види покарань.

9

Фахівець відділу представництва Надія Бойко розказала про цивільну дієздатність та відповідальність неповнолітньої особи та навела приклади.

Підсумком проведеного вебінару стала бесіда педагогічного колективу школи та представників місцевого центру, в якій дійшли висновку, що зручність, доступність, інтерактивна взаємодія між спікером та цільовою аудиторією – покращує знання учнів у галузі права.