назад

image

З метою підвищення рівня правової культури населення, а також поінформованості громадян щодо їхніх конституційних прав та обов’язків, можливостей їх реалізації та захисту, активну участь у Всеукраїнському тижні права взяли і представники Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Заходи відбулися 5 грудня у Тернопільському навчально-виховному комплексі “Школа-ліцей №13 ім. Н. Яремчука”” та 6 грудня у Тернопільському навчально-виховному комплексі “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів — правовий ліцей №2”.

На уроці правових знань у школі-ліцей № 13, що відбувся 5 грудня, працівники Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Франків та інтегратор місцевого центру Ірина Максимюк висвітлили учням норми законодавства про безоплатну правову допомогу. Фахівці проінформували дітей про діяльність центру, його основні функції та повноваження. Юрій Франків разом із Іриною Максимюк продемонстрували школярам презентацію на тему: “Якщо тебе затримала поліція”. Під час презентації учні задавали питання щодо міри покарання, яка може бути призначена неповнолітнім у разі вчинення ними злочину.

15424459 629301923918465 635847249 n

6 грудня заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Світлана Бандура спільно з Іриною Максимюк провели для школярів правового ліцею №2 лекцію на тему: “Відповідальність неповнолітніх за скоєння правопорушення”. Після показу презентації разом з учнями обговорювали матеріал про дії та права неповнолітніх у разі затримання їх поліцією за вчинення адміністративного правопорушення. Учні цікавилися порядком проведення поверхневої перевірки працівниками поліції.

15369724 629301943918463 832931428 o

Наприкінці уроку школярі отримали інформаційні матеріали із роз’ясненням положень законодавства у сфері захисту прав та законних інтересів, а також буклети щодо права на безоплатну вторинну правову допомогу.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Згідно із статтею 34 Закону України “Про Національну поліцію” поверхнева перевірка як превентивний поліцейський захід є здійсненням візуального огляду особи, проведенням по поверхні вбрання особи рукою, спеціальним приладом або засобом, візуальним оглядом речі або транспортного засобу.

Поліцейський для здійснення поверхневої перевірки особи може зупиняти осіб та/або оглядати їх, якщо існує достатньо підстав вважати, що особа має при собі річ, обіг якої заборонено чи обмежено або яка становить загрозу життю чи здоров’ю такої особи або інших осіб.

Поверхнева перевірка здійснюється поліцейським відповідної статі. У невідкладних випадках поверхневу перевірку може здійснити будь-який поліцейський лише з використанням спеціального приладу або засобу.

Поліцейський може здійснювати поверхневу перевірку речі або транспортного засобу:

1) якщо існує достатньо підстав вважати, що в транспортному засобі знаходиться правопорушник або особа, свобода якої обмежується в незаконний спосіб;

2) якщо існує достатньо підстав вважати, що в транспортному засобі знаходиться річ, обіг якої заборонено чи обмежено або яка становить загрозу життю чи здоров’ю такої особи або інших осіб;

3) якщо існує достатньо підстав вважати, що річ або транспортний засіб є знаряддям вчинення правопорушення та/або знаходиться в тому місці, де може бути скоєно кримінальне правопорушення, для запобігання якого необхідно провести поверхневу перевірку.

Усього в області працює три місцеві центри з надання БВПД: Тернопільський місцевий центрКременецький місцевий центрЧортківський місцевий центр та чотирнадцять бюро правової допомоги. Останні є структурними підрозділами  місцевих центрів з надання БВПД.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.