назад

image

З нагоди проведення Всеукраїнського тижня права та на виконання Меморандуму про співробітництво та взаємодію між Державною службою зайнятості (Центральним апаратом) та Координаційним центром з надання правової допомоги, відповідно до запланованих заходів, працівники Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Чортківського районного центру зайнятості провели 6 грудня інформаційний семінар на тему: “Легальна зайнятість: захист прав людини”.

Семінар відбувся під керівництвом провідного юрисконсульта Чортківського районного центру зайнятості Ірини Григорук за участі начальника відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Чортківського місцевого центру Олени Овсинської та безробітніх громадян Чортківського району.

15349676 559539790903648 2417041030358968471 n

Ірина Григорук ознайомила зареєстрованих безробітних із чинним законодавством про працю, шляхи реалізації права на працю, гарантіями працівників. Особливу увагу вона акцентувала на негативних наслідках отримання заробітної плати “в конвертах” та залежність страхового стажу від сплати внесків.

Олена Овсинська проінформувала присутніх про право кожного громадянина на безоплатну первинну правову допомогу, а соціально незахищених громадян — на безоплатну вторинну правову допомогу, яка полягає у залученні адвоката за рахунок держави. Працівники Чортківського місцевого центру роз’яснили громадянам, що нелегальна зайнятість призводить до втрати можливості користуватися державними гарантіями відповідно до чинного законодавства. Такими державними гарантіями є: державна допомога сім’ям з дітьми, соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям, субсидії, втрата трудового стажу при розрахунку розміру пенсії, відсутність внесків до фондів соціального страхування, що унеможливлює соціальний захист працівників, своєчасність виплати заробітної плати. Для суспільства поширення такого явища, як неукладені належним чином трудові договори, призводить до ненадходження податків до місцевих бюджетів, які б направлялися на добробут громади, на реалізацію програм соціально-економічного розвитку районів та міст, нестабільності та невпевненості у майбутньому громадян, ненаповненню фондів соціального страхування.

15356601 559539877570306 4001299062172522101 n

Важливо знати, що при працевлаштуванні особливу увагу варто звертати на належне оформлення трудових відносин. Через відсутність підтверджуючих документів, у разі трудового спору з роботодавцем, неоформлені належним чином працівники не можуть підтвердити свої права у судовому порядку.

Учасники семінару вели жваву дискусію із порушених питань та наводили приклади з власного досвіду трудової діяльності. Кожен учасник заходу отримав інформаційні буклети із зазначенням переліку правових послуг, які надає Чортківський місцевий центр з надання БВПД та контактними даними центру.

15400359 559539784236982 6273111344686927106 n

Напередодні Олена Овсинська провела уроки правових знань в Чортківській ЗОШ №7, а також урок правових знань для школярів Чортківської гімназії ім. М. Шашкевича, який відбувся спільно із працівниками Чортківської міської дитячої бібліотеки №2.

Заходи пройшли у вигляді вільного спілкування з учнями щодо прав дитини відповідно до Конвенції про права дитини та чинного законодавства України із захисту прав дітей.

Олена Овсинська наголосила учням, що відповідно до частини 1 статті 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу” неповнолітні також мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, зокрема:

— діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів;

— особи, до яких застосовано адміністративне затримання;

— особи, до яких застосовано адміністративний арешт;

— особи, які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманими;

— особи, стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою;

— особи, у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, а також особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі.

15442230 559539870903640 7125085824445991318 n

Окрім цього, Олена Овсинська розіграла разом із дітьми ситуативні вправи для ознайомлення їх з правилами поведінки у разі затримання та допиті працівниками поліції.

ВАЖЛИВО:

Якщо неповнолітнього затримав представник правоохоронних органів.

1. Відповідати спокійно на запитання працівника поліції, не боятися, не говорити неправду.

2. Повідомити поліцейським номер телефону своїх батьків або зателефонувати їм самому.

Права неповнолітніх при затриманні:

1. Зателефонувати батькам.

2. Право відмовитися підписувати документи та давати пояснення.

3. Допит проводиться у присутності батьків або педагога.

4. Право на відпочинок через 1 годину допиту.

5. Допит проводиться не більше двох годин на день.

Після проведеної години права школярі зацікавлено ознайомлювалися з виставкою книг із правової тематики.

Нагадуємо, що звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: 48500, м. Чортків, вул. Шевченка, 54, тел.: (03552) 2 09 50.