назад

Правопросвітницький захід для засуджених

56-16 грудня 2017 року з нагоди Всеукраїнського тижня права для засуджених осіб, які перебувають у Чернівецькому слідчому ізоляторі тимчасового тримання, фахівець безоплатної правової допомоги провела правопросвітницький захід.

«Будь-яка людина, затримана за підозрою у вчиненні кримінального або адміністративного правопорушення, має право на безоплатну правову допомогу, незалежно від рівня її доходів», – розповіла засудженим буковинцям головний спеціаліст Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аліна Зузуля.

56-2

Вона пояснила присутнім, що затриманого мають забезпечити захисником протягом 2 годин з моменту повідомлення про затримання. Адвокат має прибути для конфіденційного побачення та участі у необхідних процесуальних діях (допиті та обшуку затриманого, огляду місця скоєння злочину, складення протоколу про затримання тощо). Надалі, якщо затриманий не відмовляється від послуг адвоката, то він захищатиме цього громадянина на подальших етапах кримінального провадження (досудовому розслідуванні, судовому розгляді, апеляції, касації). Вона наголосила, що роботу такого адвоката, оплачує держава. Тобто мова йшла про безоплатну вторинну правову допомогу.

56-3

Для того, щоб мати змогу себе захистити, потрібно знати і свої права, і обов’язки, пояснила фахівець безоплатної правової допомоги. Зокрема обвинувачений має право:

– брати участь під час судового розгляду у допиті свідків обвинувачення або вимагати їхнього допиту, а також вимагати виклику і допиту свідків захисту на тих самих умовах, що й свідків обвинувачення;
– збирати і подавати суду докази;
– висловлювати в судовому засіданні свою думку щодо клопотань інших учасників судового провадження;
– виступати в судових дебатах;
– ознайомлюватися з журналом судового засідання та технічним записом судового процесу, які йому зобов’язані надати уповноважені працівники суду, і подавати щодо них свої зауваження;
– оскаржувати в установленому цим Кодексом порядку судові рішення та ініціювати їх перегляд, знати про подані на них апеляційні та касаційні скарги, заяви про їх перегляд, подавати на них заперечення.

56-4

Фахівець безоплатної правової допомоги пояснила порядок оскарження ухвал слідчого судді. Вона відповіла на запитання, які засуджені ставили під час зустрічі, зокрема чи можливо замінити адвоката.

Аліна Зузуля детально розповіла про систему безоплатної правової допомоги та пояснила, хто може отримати безоплатну вторинну правову допомогу.

Також фахівець безоплатної правової допомоги нагадала про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я маю право». Він покликаний сприяти формуванню правової культури у суспільстві, підвищенню рівня знань громадян щодо механізмів захисту своїх прав.

По завершенню вона роздала інформаційні буклети та надала контактну інформацію.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел. (0 372) 51-36-12.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).