назад

Правопросвітництво для школярів

gol

Прийоми громадян, мобільні пункти консультування, активне правопросвітництво – це та робота, яку працівники бюро правової допомоги проводять щодня. Проте окремим її напрямком є робота з школярами, аби покоління, що підростає, знало про свої права.

Тому керівник Острозького бюро правової допомоги Марія Жук та головний спеціаліст Корецького бюро правової допомоги Оксана Кречмаровська провели у школах правопросвітницькі заходи. 

Керівник Острозького бюро правової допомоги Марія Жук зустрілася з учнями Острозької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3, де провела урок на тему «Толерантність та недискримінація у повсякденному житті».

Під час заходу учні отримали інформацію про історію виникнення та зміст термінів «толерантність», «дискримінація», зміст Декларації принципів терпимості, організаційно-правові засади запобігання та протидії дискримінації для створення рівних можливостей для реалізації прав і свобод людини та громадянина, а також про важливість людини, спільноти, держави чути і поважати думку інших, не вороже зустрічати відмінне від своєї думки.

1

Обговорюючи основні тези толерантності та недискримінації, учні мали можливість висловити власну думку, погляди, своє бачення толерантності та недискримінації та їх значення у житті кожного з них.

Активну участь у проведенні інформаційно-роз’яснювальної роботи на Острожчині беруть і студенти Інституту права ім. І. Малиновського національного університету «Острозька академія», які проходять виробничу практику у бюро. Зокрема, студенти долучилися до проведення «вуличного інформування» острожан про систему БПД, діяльність бюро, про зміни до законодавства про безоплатну правову допомогу.

Тим часом у Корецькій ЗОШ № 1 відбулася спільна ділова гра під назвою «Суд над алкоголем», яку підготувала та провела головним спеціалістом Корецького бюро правової допомоги Оксана Кречмаровська. Під час уроку учні віртуально перенеслися до зали суду та стали учасниками судового засідання. Учасники виступили у ролі суддів, секретаря судового засідання, свідків, прокурора, адвоката, поліцейського та алкоголю, який і був підсудним.

2

Ситуація, що розглядалася у грі, була заздалегідь спланована учнями на уроку правознавства, а представнику бюро потрібно було описати ситуацію, підготувати діалоги та розподілити ролі. Діти виявили зацікавленість у підготовці гри та опрацюванні термінології юриспруденції. Під час гри учні чітко дотримувалися регламенту ділової гри і своїх обов’язків у ній, діалоги були чіткими та доречними, що створило атмосферу справжнього судового засідання. На прикладі однієї справи учні мали змогу спостерігати за судовим засіданням, наприкінці якого було винесено ухвалу суду.

Довідково. Рівненський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7, тел. (0362) 26-08-40, 097-313-20-44. Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).

Гощанське бюро правової допомоги: смт. Гоща, вул. Незалежності, 20, тел. (03650) 21-650.

Здолбунівське бюро правової допомоги: м. Здолбунів, вул. Пушкіна, 44, тел. (03652) 20-808.

Корецьке бюро правової допомоги: м. Корець, вул. Київська, 37, тел. (03651) 20-108.

Костопільське бюро правової допомоги: м. Костопіль, вул. Сарненська, 24а, тел. (03657) 21-113.

Острозьке бюро правової допомоги: м. Острог, вул. Незалежності, 9, тел. (03654) 22-040.

Рівненське бюро правової допомоги: м. Рівне, вул. Соборна, 195, (0362) 68-40-05.