назад

Правопросвітництво серед івано-франківських ліцеїстів

1У приміщенні Івано-Франківського природничо-математичного ліцею 4та 5 квітня заступник директора Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук взяв участь у тренінгу в рамках програми підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа».

2

3

Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа» спрямована на підтримку системних демократичних реформ шкільної освіти в Україні.

4

Метою програми є підтримка розробки нових навчальних програм, спрямованих на розвиток громадянських компетентностей; зміцнення шкільної автономії, децентралізація шкільного врядування та демократизація освітнього процесу; доступ до нових навчальних онлайн-ресурсів для розвитку громадянських компетентностей; професійний розвиток для вчителів через підсилення спроможності обласних інститутів; підтримка діалогу між освітянами з різних регіонів; сприяння розробці освітньої політики.

5

Івано-Франківський природничо-математичний ліцей обрано стати учасником 4-ї хвилі проекту. У межах програми на базі школи формуються команди з учителів, учнів та їхніх батьків. Досвідчений тренер проводить для них лекції щодо базових понять демократії, честі та гідності, прав людини, громадянського суспільства. Після цього вони складуть план змін, над втіленням якого працюватимуть основну частину проекту ˗ 1,5 роки.

6

7

Тренери програми Олег Серняк та Віталій Півторак ознайомили учасників тренінгу із завданнями програми. Вони активізували необхідні вміння та навчики для формування громадянських компетентностей шляхом участі у різних формах роботи. Об᾽єднавши у групи, учасники спробували скласти план змін відповідно над якими будуть працювати надалі в стінах ліцею.

8

Заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук в обговоренні перед батьками та учнями ліцею наголосив на важливості правопросвітницької кампанії «Відповідальне батьківство» в рамках проекту Міністерства юстиції України та Координаційного центру з надання правової допомоги «Я МАЮ ПРАВО!». Вона включає інформування батьків щодо нових правил виїзду з дитиною за кордон, порядку отримання податкової знижки на навчання, інших стимулів та гарантій.

9

Всі учасники тренінгу активно брали участь як роботі груп, так і обговоренні проблем, намагалися якнайкраще виконати поставлені тенерами завдання. Учні ліцею виділили, справжнє самоврядування є необхідним: виявляється, громадянська активність не лише захоплює, але й дозволяє повірити у власні сили та вирішувати проблеми як у ліцеї, так і на рівні міста.

10

Довідково: Програму «Демократична школа» реалізує Європейський Центр ім. Вергеланда за підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії та у співпраці з Міністерством освіти і науки України, Радою Європи, Центром освітніх ініціатив та ІСАР «Єднання».


 

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно)