назад

Правова допомога особам без громадянства: як це відбувається дізналися курсанти Донецького державного університету внутрішніх справ

Хто є особами без громадянства, що необхідно для того, щоб перебувати в Україні на законних підставах та як отримати безоплатну правову допомогу: про це говорили зі студентами та курсантами Донецького державного університету внутрішніх справ, що наразі розташований в Кропивницькому. Серед спікерів: представники системи безоплатної правової допомоги, громадської організації «Десяте квітня» та Управління дотримання прав людини Національної поліції України.

Особи без громадянства є в усьому світі, за даними ООН, їх кількість налічує декілька мільйонів і приблизно третина з них – діти. Якщо говорити про Україну, то під ризиком безгромадянства знаходяться діти, народжені на тимчасово окупованій території, бездомні особи та люди похилого віку, які є власниками радянських паспортів (переважно у сільській місцевості).

«Кожен має право на професійну правничу допомогу, у випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Зокрема, бюро правової допомоги забезпечують надання безоплатної вторинної правової допомоги людям, які не мають документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України», – говорить Олена Шишкарьова, заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях.

Юристка напрямку надання правової допомоги особам без громадянства та із невизначеним громадянством ГО «Десяте квітня» Наталія Цуцман говорить: «Через те, що людина не має документів, які підтверджують її особу та належність до громадянства, в неї виникають багаточисельні проблеми. Вона позбавлена права на реєстрацію народження, освіту, працевлаштування та ін. У разі затримання правоохоронними органами, необхідним стає проходження процедури встановлення особи».

ГО «Десяте квітня» впроваджує проєкт щодо документування осіб без громадянства, осіб під ризиком без громадянства та забезпечення їх законних прав та інтересів. Цей проєкт реалізується за підтримки UNHCR Ukraine – Aгентство ООН у справах біженців в Україні.

Яким чином система «Custody Records» може захистити права осіб без громадянства під час затримання розповів учасника заходу представник Управління дотримання прав людини Національної поліції України Микола Сульжук.

Спікери докладно розповіли про процедуру визнання особою без громадянства. В першу чергу слід визначити підрозділ Державної міграційної служби України, до якого слід звернутися. Інформацію про найближчі ДМС України можна дізнатися за телефонами «гарячої лінії»: 096-915-00-28; 050-138-29-11.

Співробітник ДМС України призначить дату співбесіди, опитає родичів, знайомих або сусідів, яких зазначено в заяві. Процедура триватиме від 6 до 12 місяців. Після отримання рішення необхідно звернутися до ДМС України впродовж 10 днів для отримання посвідки на тимчасове проживання, а через 2 роки замінити на посвідку на постійне проживання.

Загалом, процедура документування людей потребує часу, в деяких випадках встановлення низки юридичних фактів. В цьому особам без громадянства допомагає ГО “Десяте квітня” та система безоплатної правової допомоги.

 

Більше інформації за посиланням: Правовий статус осіб без громадянства або осіб із невизначеним громадянством

Контакт-центр системи БПД 0 800 213 103.

Для дзвінків з-за кордону номер +38(044) 363 10 41 (вартість за тарифами оператора).

Усі сервіси системи БПД https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid