назад

Про надання психологічної допомогш неповнолітнім засудженим говорили учасники тренінгу

4 січня, у форматі онлайн, відбувся спільний тренінг для працівників територіальних підрозділів ювенальної превенції в Закарпатській області та структурних підрозділів філії Центру пробації в Закарпатській області щодо надання психологічної допомоги неповнолітнім засудженим.

У заході взяли участь начальник філії Центру пробації в Закарпатській області Віталій Мураль, начальник сектору ювенальної превенції ГУНП в Закарпатській області Андрій Курта, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД Лариса Фучко, начальник відділу організації навчальних заходів для сімейних форм виховання обласного центру соціальних служб Ярослава Куштан, психолог Марина Сотнікова, працівники органів пробації та ювенальної превенції.

Мета заходу – надання теоретичної та методичної допомоги працівникам органів пробації та поліції з питань психологічних та соціально-психологічних особливостей адаптації та ресоціалізації неповнолітніх правопорушників, презентація форм та методів соціально-виховної роботи із дітьми, які перебувають у конфлікті із законом.

Окремо було обговорено алгоритм дій залучених організацій щодо відновного правосуддя для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення.

Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Лариса Фучко поінформувала учасників заходу про особливості реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх» на Закарпатті, ознайомила з метою, завданнями та основними етапами його реалізації. Зокрема, зазначила, що відновне правосуддя – це примирення неповнолітнього правопорушника з потерпілим та відновлення його соціальних зв’язків із суспільством, воно в рівному обсязі забезпечує права як потерпілої особи, так і неповнолітньої особи, що скоїла кримінальне правопорушення.

21 січня 2019 року Наказом Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України, яким запроваджено пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

Меиа проєкту – раннє виведенню неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації та запобігання повторним кримінальним правопорушенням.

Він передбачає застосування процедури медіації – добровільної, позасудової процедури, під час якої неповнолітній, який є підозрюваним у вчиненні кримінального правопорушення, та потерпілий за допомогою посередника намагаються врегулювати конфлікт шляхом укладення угоди про застосування Програми.

Взяти участь у Програмі можна лише у тому випадку, якщо неповнолітня особа скоїла кримінальний проступок чи нетяжкий злочин вперше, і   визнає факт його вчинення.

Серед обов’язкових умов і наявність потерпілої сторони – фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди. Також має бути згода неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі.  Якщо обставини кримінального провадження відповідають всім умовам, то прокурор інформує неповнолітнього, його законного представника та потерпілого, його законного представника про можливість реалізації Програми шляхом залучення регіональним центром з надання БВПД посередника та укладення угоди про застосування Програми.

Посередником є адвокат, включений до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, який пройшов навчання з реалізації Програми. Неповнолітній також працює з психологом і обов’язково проходить призначені заходи ресоціалізації, які розробляються після складення психологічного портрета підлітка.

Для визначення заходів, що можуть бути передбачені в угоді, а також отримання консультативної підтримки з питань їх обрання стосовно конкретного неповнолітнього регіональний центр укладає меморандуми про взаємодію з Державною установою «Центр пробації», установами, організаціями, діяльність яких спрямована, зокрема, на розвиток особистості неповнолітніх, їх ресоціалізацію.

Учасники Програми, які успішно проходять заходи ресоціалізації, і відшкодовують заподіяну шкоду – звільняються від кримінальної відповідальності.

Про методи та форми ресоціалізації дітей, які перебувають в конфлікті з законом, учасникам заходу розповіла психолог Ужгородського РВ філії ДУ «Центру пробації « в Закарпатській області Катерина Ковач.

З психологічними аспектами вчинення підлітками правопорушень та їх профілактику говорила психолог Закарпатського обласного центру соціальних служб М.Сотникова.

Насамкінець учасники тренінгу обговорили актуальні питання, які виникають у процесі роботи з неповнолітніми порушниками закону, та домовилися про подальшу співпрацю.