назад

Правова допомога переселенцям

pereselenc    Проблема правового захисту вимушених переселенців нині на Закарпатті стоїть надзвичайно гостро. Більшість людей, які були змушені покинути свої домівки через неоголошену війну на сході країни, просто-на-просто не знають, як захистити свої права, гарантовані Законом «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» та іншими нормативними актами.

    Практика показує, що більшість проблем можна врегулювати на рівні фахової консультації спеціалістів (первинна правова допомога). Однак є випадки, коли потрібна допомога адвоката. Безкоштовно послугою захисника переселенці можуть скористатися, звернувшись до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які функціонують з 1 липня в Ужгороді, Мукачеві та Хусті. Станом на 28 липня таким правом скористалося п’ятеро осіб – двоє звернулося до Мукачівського місцевого центру, троє – до Ужгородського.

    Так, із питанням соціальних виплат до Ужгородського місцевого центру звернулася переселенка із Єнакієво Донецької області. Жінка проживає разом із двома неповнолітніми дітьми та матір’ю-інвалідом в одному із готелів Ужгорода. Більша половина і так мізерних доходів родини йде на оплату житла, в той час як на дітей вона не отримує ніякої допомоги. Питанням оформлення соціальних виплат тепер займатиметься адвокат, який представлятиме інтереси жінки у відповідних інстанціях за дорученням центру. На адвоката від держави має також право переселенка із Артемівська, яка звернулася із питанням позбавлення батьківства. Ще один клієнт звернувся з питанням медичної підтримки. Йому надано кваліфіковану консультацію.

    А до Мукачівського місцевого центру звернулися дві жінки-переселенки, які наразі проживають у Виноградові. І хоча за територіальною юрисдикцією їм мали б надати правову допомогу в Хусті, в Мукачеві клієнткам не відмовили. Обидвом надали необхідну правову інформацію стосовно порушених проблем: одна з них стосувалася банківського кредиту, інша – надання соціальної допомоги опікуну.

 

Довідково. За даними Управління ДСНС України, станом на 23 липня у Закарпатській області  тимчасово розміщено 4020 громадян України, переміщених з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції. З них: 294 – з анексованого Криму, а 3660 прибули з району проведення АТО. Серед цих осіб 1768 – дієздатні, 1054 – діти і 1198 – інваліди та люди похилого віку.