назад

Правова допомога учасникам АТО: як скористатися правом на безоплатне протезування зубів

uchasnyk ato    Двічі на місяць працівники Мукачівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги здійснюють прийом учасників АТО на території військового госпіталю у Мукачеві. Так, цього тижня бійців консультували директор Мукачівського місцевого центру Костянтин Молнар, адвокат Юрій Азьома та начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Марина Мочарко.

    Мобільна група прокунсультувала 7 учасників АТО та надала роз’яснення, куди саме та з яких питань вони можуть звернутися для отримання безоплатної правової допомоги. Одним із найбільш нагальних питань є можливість протезування зубів для українських бійців.

    Нагадаємо, що учасники бойових дій згідно зі статтею 12 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» мають право:

– на безоплатні лікарські засоби за рецептами лікарів, першочергове безплатне зубопротезування, безоплатно забезпечують санаторно-курортним лікуванням;

– користуватися після виходу на пенсію чи зміни місця роботи поліклініками та госпіталями, до яких вони були прикріплені за попереднім місцем роботи, а також на першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах та першочергову госпіталізацію;

– на виплату допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю в розмірі 100% середньої заробітної плати.

  Для того, щоб скористатися пільгою з першочергового безоплатного зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів), потрібно в державному закладі охорони здоров’я пред’явити посвідчення учасника бойових дій.

    Звертаємо увагу, що зубопротезування для учасників АТО здійснюється за рахунок коштів органів місцевого самоврядування. У військовому шпиталі Мукачева лікуються бійці не лише із цього міста, а й з усієї області та з-за її меж, але, аби отримати безкоштовне протезування зубів, їм потрібно звертатися до медичних закладів за місцем прописки.

    Також довідкову інформацію про інші права і пільги для учасників АТО та членів їх сімей ви можете почитати тут.