назад

Правова допомога вимушеним переселенцям, які мешкають у Буринському районі

160114 21На базі Буринського центру зайнятості 14 січня 2016 року працівники Конотопського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги провели інформаційний захід для вимушених переселенців, які проживають у Буринському районі.

Всього на облік центру зайнятості протягом 2015 року перебувало 25 вимушених переселенців із Луганської та Донецької областей. За грудень 2015 – січень 2016 року зареєстровано 7 осіб.

У нинішній час особливе місце посідають проблеми тих людей, які не з власної волі змушені були залишити свої домівки, часто зруйновані й розорені та виїхати в нікуди.

Вони залишили роботу, що забезпечувала нехай мінімальний, але стабільний рівень життя. На новому місці їм необхідно вирішувати проблеми житла, працевлаштування, садка або школи для дітей, лікування для хворих і старих. Є дуже багато невирішених проблем правового характеру, які потребують допомоги адвоката – відновлення втрачених документів, оформлення спадщини, відшкодування матеріальних збитків та інше.

Більшості переселенців доводиться покладатись на власні сили, допомогу родичів або громадських організацій. Саме тому учасників зустрічі цікавили питання соціального захисту, відшкодування матеріальних збитків, можливостей отримання житла та працевлаштування.

Директор центру Олександр Муха зазначив, що центр зможе надати вторинну правову допомогу даній категорії населення, але необхідно визначитися із питаннями, які є першочерговими.

На індивідуальному прийомі громадян, який провів начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Дмитро Соляник, побувало 6   чоловік.

Всі присутні отримали буклети «Що таке безоплатна вторинна правова та як її отримати» та «Статус окупованої території».

Довідка. Вимушені переселенці (або ж, юридично точніше, «внутрішньо переміщені особи») у сьогоднішній Україні це — люди, які вимушено залишили місце проживання внаслідок окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя або дій проросійських збройних угруповань та воєнних дій на території частини Донецької та Луганської областей.