назад

Правова обізнаність дітей, які потрапили у складну життєву ситуацію

Діти, які перебувають в Обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей в м. Шостка, опинилися в ньому з різних причин. Це діти (віком від 3 до 18 років), які потрапили в складну життєву ситуацію, хтось позбавлений батьківського піклування, стосовно когось вчинялося насильство.  Такі діти потребують додаткової, особливої уваги, а також правової обізнаності й розвитку вмінь аналізувати критичні пропозиції, вмінню сказати «ні», вмінню попросити допомогу. Тож фахівці Регіонального центру спільно з партнерами ГО «Калинове гроно» провели правопросвітницький захід для вихованців закладу.  

Фахівчиня  Регіональної центру Наталія Поставська запропонувала підліткам перегляд відеоролика «Що таке безоплатна правова допомога», тож вихованці закладу отримали інформацію, куди і до кого варто звертатися за допомогою, як в телефонному режимі отримати консультацію та на яку правову підтримку можуть розраховувати діти. Також учасники заходу отримали буклети системи безоплатної правової допомоги «Твої права – твій надійний захист».

Після цього відбулося обговорення відеоролика, створеного партнерською організацією «Калинове гроно», у якому представлено реальну ситуацію, пов’язану з торгівлею людьми. Підлітки мають бути попереджені про можливі небезпеки, мають знати, як поводитися в тій чи іншій ситуації, розуміти свої права та бути поінформані, куди звертатися, якщо потратили в насильницьку ситуацію.

Закріпили здобуті знання підлітки  під час навчальної соціальної гри «ANTI TRAFFICKING 2», до якої долучилися психолог та соціальний педагог закладу.

Мета гри – інформування в ігровому форматі про проблему торгівлі людьми та правила безпечних подорожей, пошуку роботи, запобігання відповідним ризикам, вироблення у гравців навичок безпечної поведінки в ситуаціях, які потенційно можуть призвести до потрапляння у ситуацію торгівлі людьми.  Одна із авторок цієї гри, Марія Шеремет, представниця ГО «Калинове гроно», запропонувала гравцям розділитися на команди та стати героєм/героїнею, який/яка шукає роботу за кордоном. Розв`язуючи завдання карток «Міфи та факти», учні за правильну відповідь отримували картки ресурсів: «Фінанси», «Безпека», «Знання».  

У ході гри учасники вчаться вмінню аналізувати критичні пропозиції, вмінню сказати «ні», вмінню попросити допомогу. Кожен гравець приймає рішення на основі інформації, яка зазначена у завданнях. Кожне рішення під час гри має свій вплив. Основна ідея – діти та підлітки мають навчитися нести відповідальність за свої дії та розуміли їхні наслідки.

Переможцем гри «ANTI TRAFFICKING 2» став не той, хто першим дістався фінішу, а той, хто за підрахунком ресурсів отримав найбільшу кількість балів.

Своїми враженнями поділилася вихованка закладу Настя, яка зазначила, що «захід сподобався, інформація важлива для неї та цікава».  Усі учасники отримали спеціальні наліпки, флаєри «Маршрути безпеки», з яких можна  більше дізнатися, як не стати жертвою торгівлі людьми.

За словами соціального педагога Тетяни Серги, «діти на практиці змогли ознайомитися з небезпекою, що може спіткати кожного з нас та отримали корисні знання, як вберегтися від торгівлі людьми».

Більше інформації з питань протидії людьми можна дізнатися, завітавши на сайти stoptrafficking.org, 527.org.ua.

Більше правової інформації за Єдиним номером безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103

Телефон Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 0 800 505 501 або 527

Довідково: тренінг організовано  партнером ГО «Калинове гроно» у межах проєкту «Агенти безпеки» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Авторами соціально-настільної гри «ANTI TRAFFICKING 2» є представниця громадської організації «Калинове гроно» Марія Шеремет та доцент кафедри психології, політології и соціокультурних технологій Сумського державного університету Олена Купенко.