назад

Правова освіта громадян – один з пріоритетів роботи системи БПД

IMG 5248Учора, 9 листопада 2016 року, в медіа-центрі «Дніпро-пост» пройшла  прес-конференція «Зміни до законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності. Діяльність бюро правової допомоги та їх повноваження».

У заході взяли участь Людмила Яцуба, директор Дніпропетровського Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Ольга Захарова, в.о. начальника Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області.

Ольга Захарова повідомила, що «від початку листопада стартували масштабні зміни в законах, спрямовані на запобігання рейдерським захопленням власності громадян України. Адже саме рейдерство вже протягом 25 років є справжньою бідою нашого суспільства». Вона також перелічила нові законопроекти Міністерства юстиції та наголосила, що саме завдяки ним було здійснено певну реформу у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності.

Про роботу Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області розповіла Людмила Яцуба. Зокрема, вона проінформувала присутніх щодо механізму діяльності самої системи безоплатної правової допомоги в Україні та розповіла про роботу центрів з надання БВПД на Дніпропетровщині.

«На сьогоднішній день в області функціонує 23 бюро правової допомоги, які є структурними підрозділами 8 місцевих центрів з надання БВПД. Бюро та місцеві центри є точками доступу до правової допомоги для найбільш вразливих верств населення. Співробітники центрів та бюро надають безоплатні правові консультації, приймають звернення громадян, яким потрібна юридична допомога, адвокати центрів за кошт держави представляють інтереси громадян в судах»– повідомила очільниця центру.

Вона також зазначила, що співробітники центрів та бюро правової допомоги працюють не лише з тими громадянами, які самостійно звернулись за допомогою, а й проводять численні зустрічі з населенням, спрямовані на підвищення його правової обізнаності. Таким чином, якщо на початку роботи місцевих центрів з надання БВПД у 2015 році за один квартал за допомогою звернулось 1, 5 тис. громадян, то вже за останній квартал цього року – більше семи тисяч. Посприяли цьому і численні виїзні прийоми, завдяки яким люди з особливими фізичними можливостями можуть отримати допомогу, не виходячи з дому.

Розширення мережі точок доступу до правової інформації – один з пріоритетів роботи системи БПД. Разом з тим система БПД продовжує розвиватися задля розширення правових можливостей територіальних громад, що є важливою передумовою успіху багатьох реформ у сфері правосуддя.

Нагадаємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області працює за адресоювул. Старокозацька 56, 5 поверх, кабінети 501, 502, 503, 509, 519.

Контакти інших місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги по України можна дізнатися на сайті www.legalaid.gov.ua, та за телефоном всеукраїнської гарячої лінії 0800 21 31 03(цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України).   

IMG 5264