назад
15.07.19

Правове інформування переселенців пройшло на базі пункту тимчасового розміщення біженців

Правове інформування з подальшим консультуванням відбулось нещодавно в  пункті тимчасового розміщення біженців в с. Велетенське Білозерського району, де перебувають внутрішньо переміщені особи. Фахівці Херсонського місцевого центру з надання БВПД Володимир Куценко та Наталія Нечай спільно з Регіональним представником уповноваженого ВРУ з прав людини Лілією Афанасіаді та юристом ГО «Десяте квітня» Тетяною Ромадановою зустрілись з представниками однієї із вразливих категорій громадян з метою надати роз´яснення з деяких питань виборчого та майнового права, охорони здоров´я та порядку звернення громадян.

Про те, як реалізувати своє право голосу на позачергових парламентських виборах, захистити свої права в разі порушення, проголосувати не за місцем реєстрації розповіла Лілія Афанасіаді.
Окрім того, присутні дізналися, як ВПО скористатися правом на медичну допомогу; як захистити медичні права тим, хто має хронічні захворювання; порядок отримання безкоштовних ліків та безкоштовної путівки в дитячий табір дитині з родини ВПО – відповіді на ці актуальні питання надала Тетяна Ромаданова.

Йшлося і про порядок звернення громадян. Згідно зі ст. 40 Конституції України усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових осіб цих органів, які зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.
Заступниця начальника Білозерського бюро правової допомоги Наталія Нечай довела до відома присутніх, що основним правовим актом, що регулює питання реалізації громадянами України цього конституційного права, є Закон України «Про звернення громадян». Під зверненнями громадян слід розуміти викладені в письмовій або усній формі пропозиції (зауваження), заяви (клопотання) і скарги.

Спеціалістка повідомила, які звернення не підлягають розгляду та терміни розгляду, а також нагадала про Електронні сервіси Міністерства юстиції України, які впровадженні з метою полегшення громадянам доступу до державних реєстрів Мін´юсту і дозволяють отримати широкий спектр послуг:

  • отримати документи з державних реєстрів Міністерства юстиції України в режимі on-line;
  • пошук інформації в державних реєстрах України;
  • посилання на різні інформаційні джерела та ін.

Наталія Нечай повідомила, що сервісами можна скористатися в Білозерському бюро правової допомоги.

Заступник начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної  правової допомоги Володимир Куценко, у свою чергу, торкнувся вкрай важливого для переселенців питання – компенсації за зруйноване або пошкоджене житло. Слід додати, що ця проблема охоплює пошкоджене або зруйноване житло на підконтрольній Україні території та житло, яке залишилося на тимчасово окупованій території. Фахівці не тільки вислухали історії реальних людей, але й запропонували покрокові шляхи вирішення проблеми.

У зв´язку з цим варто сказати, що 10 липня Кабінет Міністрів вирішив компенсувати до 300 тис. грн. за зруйноване через збройну агресію РФ житло на Донбасі.
«Відтепер власники житлових будинків (квартир), які були зруйновані в результаті збройної агресії Російської Федерації, на сході України зможуть отримати від держави грошову компенсацію. Сума виплати компенсації постраждалим визначатиметься за показниками вартості спорудження житла у відповідних областях України, при цьому граничний її розмір становитиме 300 тис. гривень», – сказано в повідомленні.

Відповідно до затвердженого механізму органи місцевого самоврядування (між цивільними та військовими адміністрації) проводитимуть обстеження житла, зруйнованого в результаті російської агресії, та видавати відповідні акти постраждалим людям.
Для отримання компенсації потерпілі мають подати заяви та документи до спеціально створених комісій при обласних держадміністраціях, які прийматимуть рішення про надання грошової компенсації. Форми необхідних документів і порядок розгляду заяв повинно розробити МТОТ. Засоби для забезпечення грошової компенсації за зруйноване житло мають бути передбачені в державному бюджеті.

Після обговорення зазначених питань відбулось консультування. Окрім майнових питань, внутрішньо переміщених осіб цікавили питання соціального захисту, пенсійного забезпечення та трудового права. Усі отримали вичерпні відповіді, а на додачу – тематичні буклети, інформаційні плакати та візитівки організацій, які брали участь у заході.