назад

Правові акценти. Як не стати жертвою торгівлі людьми, перебуваючи за кордоном

PravovI-aktsenti-torgovlI-lyudmi  1В рамках інформаційної кампанії до Європейського дня боротьби з торгівлею людьми, 18 жовтня 2018 року, заступник директора та головний спеціаліст відділу правової інформації та консультацій Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валентина Матвєєва та Анжеліка Савощенко, спільно з представниками відділу сім’ї, молоді та спорту, Бердянського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей, Національної поліції та Бердянської громадської організація «Товариство Червоного Хреста» прийняли участь у вуличній акції «Хода за свободу».

       Учасники зазначеного заходу поставили собі на меті нагадати мешканцям міста Бердянська про існування проблеми торгівлі людьми, про її основні форми та способи втягнення в експлуатацію, з особливим акцентом на трудову експлуатацію.

       В рамках акції, працівницями місцевого центру були надані консультації пересічним громадянам, та роз’яснено такі поняття як «торгівля людьми», «живий товар» та «трудова експлуатація».

       Окрім цього, Валентиною Матвєєвою було підготовлено правову консультацію на тему: «Правові акценти. Як не стати жертвою торгівлі людьми, перебуваючи за кордоном».

Правова консультація на тему:

«Правові акценти. Як не стати жертвою торгівлі людьми, перебуваючи за кордоном»

Основні нормативні документи, які визначають організаційно-правові засади протидії торгівлі людьми:PravovI-aktsenti-torgovlI-lyudmi  2

  • ЗУ «Про протидію торгівлі людьми»
  • Постанова Кабінету Міністрів про Порядок взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми
  • Постанова КМ про Порядок встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми
  • Постанова КМ про Порядок виплати одноразової матеріальної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми

       Торгівля людьми – здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином. (ст.1 ЗУ «Про протидію торгівлі людьми»).

За своєю суттю – це сучасна форма рабства.

       Основні ознаки торгівлі людьми: вас примушують працювати і не платять за це; забирають паспорти або інші документи, що посвідчують особу; до вас застосовують погрози, шантаж, контроль за вашим місцем знаходження; незаконне переміщення, переховування або передавання іншій особі; вас втягнули у збройний конфлікт; вас змушують жебракувати.

Форми торгівлі людьми:

  • сексуальна експлуатація, примушування до проституції, використання у порнобізнесі;
  • трудова експлуатація;
  • примусове жебрацтво;
  • примусове втягнення у злочинну діяльність;
  • торгівля людьми з метою вилучення органів.

Хто може постраждати від торгівлі людьми?

Будь-яка особа може постраждати від торгівлі людьми, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу.

       PravovI-aktsenti-torgovlI-lyudmi  3Потрапити у пастку торгівців людьми можна і в межах своєї країни: людину можуть ошукати, продати та піддати жорстокій експлуатації. Найбільш поширеним є перевезення людей із сільської місцевості та з невеличких містечок до великого міста чи до курортних територій з метою трудової чи сексуальної експлуатації або примусу до жебракування.

Як вербують торгівці людьми?

       Вербувальники зазвичай використовують особисті зв’язки або фальшиві рекламні оголошення у місцевій пресі, нелегальні кадрові агенції та веб-сайти з працевлаштування. Посередниками у вербуванні можуть стати і ті, кому Ви довіряєте – знайомі, приятелі, сусіди, а інколи навіть друзі або родичі. Умови, що пропонують вербувальники, є зазвичай дуже привабливими та можуть здатися правдоподібними, як-то фінансова допомога та підтримка в організації поїздки, оформлення всіх необхідних документів тощо.

       Найчастіше обіцяють: легальне працевлаштування, укладання трудового контракту, оформлення візи, проїзних документів, неважку та високооплачувану роботу без вимог знання іноземної мови (наприклад, роботу офіціанткою, домогосподаркою, прибиральницею для жінок; роботу на будівництві або у сільському-господарстві для чоловіків).

       Що може трапитися насправді: нелегальне працевлаштування, обмеження свободи пересування та контактів із зовнішнім світом, з близькими та друзями, позбавлення паспорту, інших документів, фізичне та психологічне насильство або погрози його застосування, нав’язування боргу, який потрібно «відробити», погрози покарання за порушення міграційного законодавства країни у разі звернення до поліції або міграційної служби, шантаж та маніпулювання (наприклад, погроза насильства над членами сім’ї).

Правила, якими не можна нехтувати:

  • ретельно вивчайте будь-яку пропозицію працевлаштування, навчання або відпочинку, навіть якщо Ви довіряєте тому, хто її пропонує,
  • нікому не довіряйте свій паспорт або інші документи, що посвідчують особу,
  • зробіть копії всіх важливих документів (паспорт, контракт, запрошення на роботу) та зберігайте їх окремо від оригіналів документів,
  • отримайте повну та достовірну інформацію про майбутню роботу та умови проживання за кордоном,
  • ознайомтеся з правилами перебування мігрантів та працівників у країні, до якої подорожуєте,
  • зверніть увагу на те, щоб умови вашої майбутньої роботи (навчання), місце, час, розмір заробітної плати були чітко сформульовані та позначені у трудовому договорі( контракті),
  • зверніть увагу на умови медичного обслуговування, проживання, харчування,
  • запишіть та збережіть контактну інформацію організацій, які зможуть надати допомогу за кордоном (правоохоронні органи, консульства, посольства),
  • підписуйте лише ті документи, які є зрозумілими для Вас,
  • укладайте договір про працевлаштування за кордоном з організацією в представництві у Вашій країні, а не після приїзду в іноземну державу,

Довідково!

У договорі про працевлаштування за кордоном має бути така інформація:

  • номер, дата, місце укладення договору; 
  • повна назва посередника, номер і дата видачі ліцензії на посередництво у працевлаштуванні за кордоном, місцезнаходження посередника; 
  • відомості про клієнта (прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання тощо); 
  • визначення предмета договору, надання послуг із посередництва у працевлаштуванні за кордоном; 
  • місце підписання трудового договору з роботодавцем; 
  • права, обов’язки та відповідальність сторін; 
  • умови змін, розірвання та анулювання договору; 
  • порядок вирішення спірних питань; 
  • визначення форс-мажорних обставин та дії сторін у разі їх виникнення; перелік додаткових послуг, що можуть бути надані посередником за плату; 
  • термін дії договору.

       Фірма або агентство, що надає можливості навчання, працевлаштування, повинна мати ліцензію на відповідний вид діяльності та працювати офіційно. Оригінал (а не копія) ліцензії повинен знаходитися на помітному місці в офісі. 

       Погоджуйтесь на сприянні у працевлаштуванні лише на умові оформлення спеціальної робочої візи. Зателефонуйте до посольства тієї країни, в яку плануєте їхати працювати, та уточніть, чи відкривають на даний момент робочі візи для громадян України за даною спеціальністю, а також які документи треба надати для відкриття робочої візи, і скільки вона коштуватиме.

Довідково! Працювати в іншій країні можна, тільки маючи трудову візу.PravovI-aktsenti-torgovlI-lyudmi  4

Алгоритм дій у випадку потрапляння у скрутне становище за кордоном

       У випадку потрапляння у скрутне становище за кордоном, виникнення загрози життю і здоров’ю, громадянам України рекомендується звернутися до найближчої дипломатичної чи консульської установи України за кордоном. Кожна така установа має визначені телефони “гарячих ліній” для зв’язку в екстрених випадках з громадянами України, які перебувають у межах її відповідальності.

Телефон “гарячої лінії” МЗС: +38044 238 16 57, яка функціонує цілодобово.

Телефон Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів:

0-800-505-501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів в Україні), 527* (безкоштовно з мобільних телефонів в мережах України).

Повний перелік закордонних дипломатичних установ України із контактними даними міститься на сайті МЗС України www.mfa.gov.ua у розділі «Про МЗС», далі – «Дипломатичні представництва України».

Центр допомоги громадянам України за кордоном та мета його створення

       Центр допомоги громадянам України за кордоном координує свою діяльність зі структурними підрозділами Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України та консульськими установами України за кордоном та забезпечує дієвий механізму правового захисту громадян України за кордоном, сприяє реалізації головного принципу – доступності консульсько -правових послуг для кожного українця.

       Головна мета створення цього Центру полягає у зміні підходів у питанні захисту наших громадян, а саме, в організації роботи на упередження можливих негативів, ліквідації правового нігілізму у питанні працевлаштування за кордоном, проведенні попередньої правової інформаційно-роз’яснювальної роботи, а також наданні правового захисту громадянам України, які працюють закордоном з використанням всіх можливих форм захисту їх прав та інтересів перед роботодавцями країни працевлаштування, які випливають з національного законодавства країни перебування та міжнародно-правових актів. 

Координати Центру допомоги громадянам України за кордоном в м. Києві. 01018, Михайлівська площа, 1, тел.: (+380 44) 238-16-79, е-mail: cons@mfa.gov.ua

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової “гарячої лінії”: +38(044)284-19-15.

Більш детальну інформації можна отримати в Міністерстві закордонних справ України : 01018, м. Київ, Михайлівська площа, 1, е-mаil: zsmfa@mfa.gov.ua, Fax: (+38 044) 238-18-88 адреса офіційного сайту https://mfa.gov.ua/ua