назад

“Правовий калейдоскоп” та “відновне правосуддя”: фахівці Сарненського МЦ побували у Немовицькому ліцеї

Думаєте вивчати право нудно та не цікаво? А от і ні! І це ще раз довела фахівець  Сарненського бюро правової допомоги Анастасія Новацька. Днями, вона спільно із практиканткою (студенткою III курсу Київського національного торговельно – економічного  університету) Діаною Панасюк завітала до Немовицького ліцею, аби провести  доволі неординарний захід – “Правовий калейдоскоп” для учнів 9 класів.

Поділившись на  команди, учні з ентузіазмом  взялися крокувати стежками “Правового калейдоскопу”, який складався із різноманітних правових завдань. Зокрема:

– за допомогою жестів і міміки діти відтворювали статті із Конвенції ООН про права дитини, представивши для присутніх справжній театр мініатюр;

– відгадували зображені правопорушення ;

– давали відповіді на запитання про цифри у праві під час “Числової розминки”;

– грали у “Хто я?”, де учасник від команди мав відгадати юридичні терміни та професії, використовуючи навідні запитання;

– опановували “Мозковий штурм”, де кожна команда протягом 90 секунд повинна була дати відповіді на якомога більше правових запитань.

Протягом усього  “Правового калейдоскопу» фіксувалися досягнення команд, а на завершення Анастасія Новацька нагородила переможців.  Як завжди, перемогла дружба! Команди “Адвокати”, “Прокурори”, “Юні юристи”, “Поліція”  отримали грамоти за активну участь у заході.

Окрім  правових ігор, під час заходу Діана Панасюк, яка ще вчора сиділа за однією з парт ліцею, проінформувала учасників про проєкт “Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення” (так зване “відновне правосуддя”). А про те, як він працює, вона розповіла на прикладі успішного кейсу Рівненщини щодо виправлення неповнолітнього Павла (ім’я змінено із етичних міркувань), який потрапив у халепу, поцупивши мобільний телефон. Все могло закінчитися для нього дуже сумно, якби не “відновне правосуддя”. Адже, завдяки йому Павло отримав шанс на виправлення, оскільки був звільнений від кримінальної відповідальності.

Тож, спільними зусиллями учасники заходу на власному прикладі усвідомили, що вивчати право можна цікаво і пізнавально!