назад

«Булінг у школі. Кібербулінг. Відповідальність за вчинення таких дій» – тема просвітницьких заходів для школярів м.Рівне

У січні – лютому 2022 року начальником відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру у Рівненській області Олександром Кузиком проведено серію тренінгів для учнів Рівненських загальноосвітніх шкіл № № 11, 13, 15, 18 та 22 щодо питань булінгу та кібербулінгу, а також відповідальності за вчинення таких дій.  

Під час проведення тренінгів підліткам роз’яснено поняття булінгу, його мета, форми вчинення, негативні наслідки таких дій.

Окремо, Олександром Кузиком  перед учнями указаних вище шкіл висвітлено питання кібербулінгу (або булінгу в Інтернеті), а також, алгоритму дій  для зменшення  ризиків його вчинення.

Видами кібербулінгу можуть бути:

  1. Нападки – регулярні висловлювання образливого характеру на адресу жертви, численні  смс-повідомлення, телефонні дзвінки.
  2. Наклепи – поширення неправдивої, принизливої інформації.
  3. Самозванство – використання особистих даних жертви (логіни, паролі до акаунтів в мережах) задля здійснення від її імені негативної комунікації.
  4. Публічне розголошення особистої інформації – поширення особистої інформації, наприклад, шляхом публікування інтимних фотографій, фінансової інформації, роду діяльності –  з метою образи чи шантажу.
  5. Хепіслепінг – зняті на відео для розміщення в Інтернеті реальні напади, що можуть привести до летальних наслідків.
  6. Онлайн-грумінг – це побудова дорослим/групою дорослих осіб довірливих стосунків з майбутньою жертвою з метою отримання її інтимних фото/відео. Зазвичай, злочинці реєструються в соціальних мережах під виглядом молодих людей, адаптуючи свою сторінку під уподобання обраної жертви, чи налагоджують контакт в онлайн-іграх.

«Для зменшення ризику кібербулінгу необхідно: переглянути та налаштувати приватність своїх акаунтів у соціальних мережах;  захистити  свою інформацію надійним паролем та час від часу змінювати його; залишити відмітку геолокації на телефонах та інших гаджетах вимкненою (ввімкнена геолокація може підказати зловмисникам, де місце проживання, навчального закладу тощо); вказувати мінімум особистої інформації про себе, батьків та інших близьких людей»,    – зауважив Олександр Кузик.

У ході заходів учням указаних вище шкіл було продемонстровано серію мультфільмів «Ти і поліція. Булінг у школах», які розроблено ГО «Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів».

Також з підлітками обговорено аспекти  правової відповідальності,  встановленої законодавством за вчинення таких дій.

       «Якщо булінг вчиняє неповнолітня особа, то за неї платитимуть штраф і виконуватимуть громадські роботи батьки або особи, які їх замінюють згідно чинного законодавства», — вказав Олександр Кузик.

Довідково. Доведений випадок булінгу тягне за собою штраф від 850 до 1700 грн або громадські роботи від 20 до 40 годин, якщо цькування відбулося  вперше.  І  –  від 1700 до 3400 або громадські роботи від 40 до 60 годин, якщо дії вчинені  повторно або  групою осіб.