назад

Не передавати дані кредитних карток та користуватися перевіреними сайтами: слухачів Університету третього віку у Дніпрі вчили безпеці в Інтернеті

Для учасників соціального проєкту “Університет третього віку” лекцію на тему “Запобігання шахрайству на просторах Інтернету та в житті” організували та провели у приміщенні міської бібліотеки завідувач сектору Дніпровське бюро правової допомоги № 1 Олександр Ковальов та фахівчиня зі зв’язків із громадськістю та пресою  Дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Вікторія Пльохіна.

“Університет третього віку” надає курси з  вивчення роботи на  смартфонах і ПК. Тому рівень обізнаності учасників проєкту в електронних девайсах зростає. Проте і шахраї не пасуть задніх, вигадуючи нові схеми обману. Тож метою заходу стало убезпечення дніпрян “золотого віку” від заволодіння їхньою довірою й навчання діяти в підозрілих ситуаціях.

Під час лекції правники  розповіли детальніше про поширені шахрайські схеми: передплата товару, фішинг (виманювання банківських реквізитів чи іншої конфіденційної інформації за допомогою телефону), заміна старих грошей на нові, “Ви виграли приз”, оренда квартири або будинку у власника, афера з надзвичайною ситуацією, онлайн покупки, фальшиві сайти, Тож слухачів поважного віку вчили правилам безпечного користування кібермережею: як розпізнати шахрайські дії на прикладі конкретних схем, й особливо – що робити, якщо все  ж таки “потрапили на гачок”.

«На жаль, найкраще людина вчиться на прикладах, або на особистих помилках, які з реальних життєвих обставин. І якщо таки потрапили у халепу, не треба перейматися та винуватити себе за неуважність та легковірність. Варто просто звернутися до досвідчених юристів безоплатної правової допомоги. Адже у багатьох випадках ситуацію можна виправити у судовому порядку, зокрема визнання деяких договорів недійсними та таке інше», – радить юрист Олександр Ковальов.

Тричі шахраї телефонували Ганні Бут, щоразу вигадували новий привід: то повідомляли про виграш в лотереї, то про якусь премію. Жінка каже, прийшла разом з подругою, сподівається дізнатись щось нове: «Я шахраям ніколи не вірила, одразу закінчувала розмову. Сьогодні прийшла за компанію, також хочу інформацію передати сусідам, їм теж телефонують».

До складу лекторів долучився також  представник кіберполіції, що надало змогу приділити окрему увагу схемам шахрайства в мережі Інтернет, оскільки все більше людей похилого віку навчаються користуванню гаджетами, здійснюють покупки через всесвітню мережу, долучаються до Інтернет-банкінгу.

“Приблизно 30 % кіберзлочинів вчиняється шахраями відносно осіб похилого віку. Тому сьогодні маємо розповідати про основні правила безпечного користування Інтернетом. По-перше, користуватися необхідно лише перевіреними сайтами, нікому не повідомляти дані своїх платіжних карток, треба перевіряти наповнення сайту на відповідність офіційним даним, при отриманні сумнівних повідомлень не поспішати здійснювати необдумані вчинки” — зазначає заступник начальника управління протидії кіберзлочинам в Дніпропетровській області департаменту кіберполіції Національної поліції України Олександр Шемеляк.

Загалом  лекція викликала велику цікавість у представників «золотого віку», як  системи БПД, про що також неодноразово згадувалося  в контексті теми.