назад

Чернівецьким ліцеїстам розповіли як захиститися в Інтернеті

У чернівецькому ліцеї №12 «Ювілейний» провели правопросвітницький захід на тему: «Як протидіяти кібербулінгу та кібергрумінгу». У зустрічі зі старшокласниками взяли участь фахівці та волонтерка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області.

Так, юрист центру – Назарій Грицик насамперед розповів про особливості кібербулінгу та чим він може бути небезпечним.

«Кібербулінг – це один із різновидів булінгу (цькування), що передбачає жорстокі дії з метою дошкулити, нашкодити, принизити людину з використанням сучасних електронних технологій: Інтернету (електронної пошти, форумів, чатів), мобільних телефонів чи інших ґаджетів. Кібербулінг від булінгу вирізняється анонімністю, можливістю підмінити ідентичність, охоплювати велику аудиторію одночасно,здатністю тероризувати і тримати в напрузі жертву будь-де і будь-коли. Тому, якщо надходять систематичні повідомлення з погрозами, важливо зберігати скрін-шоти зі сторінок у соцмережах, особисті переписки між учасниками, відео та фотоматеріали. Згодом їх можна буде пред’явити як докази в суді», – наголосив Назарій Грицик.

За вчинення кібербулінгу до кривдника можуть застосувати цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність. Приміром, якщо цькування вчиняють  неповнолітні (до 16 років), відповідатимуть їхні батьки або особи, що їх заміняють. До них застосовуватимуть покарання – штраф від 850 до 1700 грн. або громадські роботи – від 20 до 40 годин.Також передбачено відповідальність за приховування фактів цькування. Наприклад, якщо керівник освітнього закладу не повідомив поліцію про відомі йому випадки булінгу (кібербулінгу), серед школярів,  його можуть покарати штрафом від 850 до 1700 грн або виправниими роботами до одного місяця з відрахуванням до 20 відсотків заробітку.

Ще однією небезпекою у віртуальному світі є кібергрумінг, або онлайн-грумінг – це вид сексуального насильства проти дітей в Інтернеті. Часто шахраї реєструють свої акаунти в соцмережах під виглядом підлітків. Відтак, налагодивши спілкування, починають отримувати від дітей інтимні фото чи відео, а опісля – шантажують та вимагають гроші.

«Якщо ви стали жертвою, або ж свідком кібербулінгу чи кібергрумінгу потрібно в жодному разі не замовчувти це: розповісти батькам, вчителям, друзям, а якщо ситуація серйозніша – звернутися до правоохоронців чи соціальних служб, які покликані вирішувати такі проблеми. Доречно також проконсультуватися й з психологом», – радить волонтерка БПД, психолог обласного «Соціального центру матері та дитини» Маріяна Зубатюк.

Під час зустрічі ліцеїсти задавали різноманітні запитання спікерам, а також  через конкретні життєві ситуації самостійно визначали поведінку жертви або ж свідків цькування.

Нагадаємо, про випадки булінгу (кібербулінгу) можна повідомити телефоном:

– Національна поліція України – 102;

– Національна дитяча «гаряча» лінія: 0 800 500 225 (у будні з 12:00 – 16:00) або 116 111;

– Контакт-центр системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (у будні з 8:00 – 19:00).