назад
21.02.22

Про правила безпечного Інтернету розповіли учням Полтавського професійного ліцею

Сьогодні вже неможливо уявити життя без мережі Інтернет. Від соціальних мереж – до онлайн-банкінгу: сьогодні Інтернет щільно проник у наше життя і діяльність. Цифрове середовище, зокрема мережа Інтернет, сьогодні є не лише важливим джерелом інформації, але і способом комунікації. До активнішого й частішого перебування онлайн спричинилася чергова хвиля пандемії, коли нас знову закликають більше часу залишатися вдома. Тож чи не головним джерелом нової інформації та розваг стає саме всесвітня мережа. Доведено, що середньостатистична людина проводить в інтернеті щодоби 6-7 годин. Цей час можна використати як із користю – знаходити нову цікаву інформацію, навчатися й розвиватися, так і наражатися на небезпеку, стикатися з прихованими загрозами. І на жаль, далеко не всі користувачі мають навички цифрової безпеки.

Як убезпечити себе в Інтернет просторі під час онлайн-уроку розповіла начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко.

«Право дитини на безпеку та захист є базовим та поширюється на її життєдіяльність як онлайн, так і офлайн. Разом з тим, не кожна дитина в Україні володіє достатнім рівнем знань щодо існуючих ризиків в цифровому середовищі та навичками безпечної поведінки в цифровому просторі. Комунікація у віртуальному просторі має свої особливості. Інформаційно-комунікаційні технології є важливим інструментом у житті дітей під час здобуття освіти, соціалізації, самореалізації. Водночас, безконтрольне та безвідповідальне їх використання містить ризики для здоров’я, розвитку та благополуччям дітей» – зазначила фахівчиня Регіонального центру.

Юлія Козаченко розповіла про  такі онлайн загрози як контактні ризики як «секстинг та онлайн-грумінг, особливості кбербулінгу в Україні, способи його вчинення.

Також фахівчиня Регіонального центру повідомила і про основні шахрайські схеми, які використовують зловмисники під час здійснення онлайн-покупок, пошуку роботи, під час онлайн-знайомств у Всесвітній мережі.

«Відповідно до Кримінального кодексу України заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) карається штрафом від 34 000 до 51 000 грн. громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. Якщо воно вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, карається штрафом від 51 000 грн. до 68 000 грн. або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна» – резюмувала Юлія Козаченко.

Також окремо вона зупинилася на практичних порадах для того як убезпечити себе в онлайн просторі. Для цього необхідно перш за все слід регулярно перевіряти свої акаунти в інтернеті. Перевіряти не лише їх наявність, а й безпеку, регулярно змінюйте паролі, встановлюйте, де можливо, двофакторну аутентифікацію, а де цього зробити не можна варто замислитися, що можливо, варто відмовитися від використання таких ресурсів. Слід також пам’ятати, що якщо пропозиція звучить занадто добре, щоб бути правдою, це майже завжди шахрайство. У таких випадках теза про безкоштовний сир, який є лише у мишоловці підтверджує свою актуальність.

Активним користувачам в онлайн-просторі необхідно уважно слідкувати за тим, скільки особистої інформації ви поширюєте в соціальних мережах. Шахраї можуть використовувати інформацію та фотографії для створення фальшивої ідентичності або для персоналізованого шахрайства.

Завжди потрібно повідомляти поліцію про будь-які підозри у спробі шахрайства, навіть якщо ви не стали жертвою. Так, у наших правоохоронців завжди є чим зайнятися, але шанс того, що злочинців колись піймають, все ж є. Та і сумління вас не мучитиме.

Якщо Вам не пощастило і ви все-таки стали жертвою шахраїв, не зволікайте та одразу викликайте співробітників поліції. Напишіть відповідну заяву. Скористайтеся послугами фахового юриста, тому що лише кваліфікований спеціаліст зможе допомогти та розробити вам стратегію захисту, необхідну для досягнення результату щодо відшкодування шкоди, пошуку винних та притягнення їх до відповідальності.

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу та захистити свої права Ви зможете звернувшись до фахівців системи безоплатної правової допомоги.

Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел. (0532) 56-02-88.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної сотні, 54, тел. (0536) 75- 75- 20.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська 17, тел. (05361) 77-479.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.