назад

На Одещині з мешканцям Великодолинської громади говорили про земельну реформу

В приміщенні Великодолинської сільської ради для мешканців громади юрист Овідіопольського бюро правової допомоги Юрій Ротар провів правопросвітницький захід на тему: «Набуття права власності на земельну ділянку шляхом приватизації».

Система БПД вже 2 роки долучена до реалізації Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство». Юристи консультують мешканців громад у сфері земельних відносин, а також проводять правопросвітницьку діяльність з земельних питань», – розповів юрист Овідіопольського бюро правової допомоги.

У ході зустрічі обговорили підстави набуття права на землю, безоплатну передачу земельних ділянок у власність громадян; одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, порядок виділення в натурі (на місцевості) земельної ділянки власникам земельних часток (паїв).

Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених статтею 121 Земельного кодексу України, провадиться один раз по кожному виду цільового призначення. Тобто, кожен громадянин може одночасно отримати та приватизувати 6 земельних ділянок різного призначення», – зазначив Юрій Ротар.

Довідково. Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

  • для ведення фермерського господарства – в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;
    для ведення особистого селянського господарства – не більше 2 гектарів;
  • для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;
  • для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара;
  • для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара;
  • для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 гектара.

Наприкінці зустрічі Ротар Юрій звернув увагу присутніх на те, що 31 березня 2020 року Верховна Рада України прийняла Закон № 2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

Закон запроваджує поетапне скасування діючої заборони на відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення приватної власності (мораторію).

Встановлені строки укладення правочинів щодо продажу сільськогосподарських земель:

  • в період з 1 липня 2021 до 1 січня 2024 року – між громадянами України, державою, територіальними громадами;
  • з 1 січня 2024 року – за участі юридичних осіб, створених за законодавством України з певними обмеженнями;
  • після схвалення рішення на референдумі – за участі іноземних юридичних осіб та громадян.