назад

Круглий стіл «Успішна співпраця партнерів – запорука ефективної реалізації відновного правосуддя для неповнолітніх» відбувся в Тернополі

Круглий стіл, який обєднав більшість суб’єктів, що реалізують пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» на Тернопільщині організували у Регіональному центрі.

Долучились до заходу представники всіх ключових організацій, що дотичні до програми, а також тих, які можуть долучатись чи поширювати про нього інформацію: прокуратури, соціальних служб, центру пробації, дізнавачі та ювенальні слідчі Національної поліції, , а також психологи та адвокати-медіатори. Модерувала захід директор Регіонального центру Ірина Хондогій. Учасники говорили про те, як залучати учасників до проекту, як мотивувати сторони кримінального провадження до участі, як проводити психологічну корекцію правопорушника, як правильно примирювати сторони, а головне, про те, які позитивні наслідки впровадження відновного правосуддя.

Важливо, що сьогодні присутні дізнавачі та ювенальні слідчі Нацполіції, адже вони перші посадові особи, в силу своєї роботи, постійно стикаються з кримінальними проступками та провадженнями і саме вони найперші бачать перспективу застосування відновного правосуддя, та спілкуючись з сторонами провадження мають змогу донести цю інформацію до них – налогосила Ірина Хондогій.

Менеджер з якості Регіонального центру Віталій Сольський наголосив на тому, що відновне правосуддя це зовсім не новинка для світової практики, проте, система безоплатної правової допомоги та прокуратура це перші структури, які впроваджують його у нашій державі.

Представниця прокуратури Марина Чудопалова розповіла про те як працюють ювенальні прокурори з неповнолітніми правопорушниками.

Кожен ювенальний прокурор пройшов спеціальний тренінг щодо роботи з неповнолітніми, адже діти це особлива категорія, яка потребує особливого підходу – зазначила вона.

Важливу роль у запобіганні входженню неповнолітніх у кримінальне середовище відіграють органи пробації, саме тому вони теж є активними учасниками програми. Керівник центру пробації на Тернопільщині Наталія Хільченко наголосила на важливості ресоціалізації неповнолітніх, зазначивши, що органи пробації готові допомогти кожній дитині стати на шлях виправлення.

Адвокати медіатори розповіли про власний досвід реалізації проекту, зокрема Вікторія Свиріпа-Депутат розповіла про справу неповнолітнього, який поцупив сигарети з магазину, але усвідомив свою провину, вибачився,відшкодував всі збитки та примирився з підприємцем.

Директор навчально-наукового інституту комунікацій ЗУНУ Оксана Коваль розповіла про розроблену нею програму ресоціалазації, яка складається з 5 модулів, які розкривають роботу з цінностями неповнолітнього, комунікацію з членами сім’ї, попередження вживання психоактивних речовин та багато іншого. Роботи з цією програмою Оксана Коваль навчала як психологів проекту так і прокурорів на серії розроблених нею тренінгів.

Цей захід мав на меті як координацію спільних дій учасників та обмін досвідом, так і залучення нових партнерів для його реалізації.

Хоча проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» і є пілотним, його результати не можна недооцінювати. Кожен із успішних кейсів це в першу чергу відновлені права потерпілої сторони (відшкодування як матеріальне, так і моральне), щире каяття неповнолітнього правопорушника, корекція його поведінки і як наслідок шанс стати повноцінним членом суспільства – підсумувала Ірина Хондогій.