назад
18.02.22

Обмін кращими практиками з відновного правосуддя. Досвід Одеси та Полтави

Як працює  відновне правосуддя   на  Одещині та Полтавщині. Саме про це 18 лютого 2022 року говорили очільники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий та  Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Одеській області Світлана Клішина під час онлайн-заходу, який мав на меті обмінятися кращими практиками задля  підвищення ефективності реалізації програми відновного правосуддя та окреслити проблемні питання.

 «Починаючи з 2019 року, система БПД Одещини  долучилася до реалізації Програми відновного правосуддя для неповнолітніх. За цей час вже є 28  позитивно вирішених справ, де неповнолітні отримали шанс на виправлення. Медіацію забезпечують три сертифіковані адвокати-посередники», – зазначила  директорка Регіонального центру з надання БВПД у Одеській області Світлана Клішина.

За її словами серед проблемних питань у реалізації Програми саме для Одеси  є нестача психологів, адже саме вони визначають заходи, що можуть бути передбачені в медіаційній угоді, надають консультативну підтримку щодо їх обрання стосовно конкретного неповнолітнього та здійснюють діяльність, яка направлена на розвиток особистості неповнолітніх, їх ресоціалізацію.

Про комплексний підхід  взаємодії всіх виконавців Програми на Полтавщині розповів директор Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Олександр Черчатий.

«У рамках реалізації «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення дуже важлива кроссекторальна співпраця між інституціями, дотичними до сфери захисту дітей, адже без ефективної, налагодженої  комунікації, залучення зацікавлених сторін, досягти позитивного результату та вивести дитину із системи кримінального правосуддя буде неможливо. Насамперед соціальними службами, громадськими організаціями, правоохоронними органами та іншими державними та недержавними інституціями, які працюють задля захисту прав дитини. Система надання БПД з її можливостями здатна забезпечити міжінституційну взаємодію, яка дуже важлива особливо при виникненні питань, які вирішити без залучення інших зацікавлених сторін вкрай складно»- резюмував очільник системи БПД Полтавщини.

До обговорення реалізації програми в регіонах долучилися керівники Регіональних центрів з надання БВПД у Полтавській  та Одеській областях Олександр Черчатий та  Світлана Клішина, заступники – Ігор Клименко та Вікторія Губко, очільниця відділу   відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Армеєва та керівниця Одеського місцевого центру з надання БВПД Алла Перетятко.  

Серед інших  питань  у діяльності системи БПД регіонів сторони зустрічі обговорили питання якості правової допомоги, зокрема підготовки письмових консультацій на прикладі центрів з надання БВПД Одещини  та особливості перевірки консультацій завдяки аудіозаписам, яка запроваджена на Полтавщині.

Учасники заходу  переконані, що обмін досвідом та практиками є чудовою можливістю вдосконалити реалізацію проєкту, особливості надання правової допомоги у регіонах,   застосувавши позитивний досвід колег та врахувавши проблемні питання.