назад

У Львові під час круглого столу напрацювали алгоритми впровадження медіації та альтернативних способів вирішення спорів у практику розв’язання конфліктів у територіальних громадах регіону

У Львові в правовому клубі PRAVOKATOR відбувся круглий стіл «Медіація та альтернативні способи вирішення спорів – міжінституційна співпраця». Під час бесіди присутні обговорили необхідність та важливість запровадження медіації для вирішення спорів у територіальних громадах.

Захід організував Регіональний центр з надання БВПД у Львівській області за участі партнерів – Львівського центру медіації та Львівського обласного центру соціальних служб. Важливо, що фахівці системи БПД і соцслужб Львівщини, які безпосередньо працюють з клієнтом,змогли знайти «точки дотику» для якісного та комплексного надання послуги.

«Безоплатна правова допомога виступає за активне впровадження процесу медіації в територіальних громадах області. В свою чергу ми вже надаємо клієнтам доступ до послуги та готові надавати приміщення для проведення медіаційних зустрічей», – наголосила Віра Іськович заступник директора Регіонального центру надання БВПД у Львівській області.

«Прикладом успішного впровадження медіації в системі БПД Львівщини є проєкт «Відновне правосуддя для неповнолітніх», адже саме завдяки медіації підлітки були звільнені від кримінальної відповідальності. Впродовж 2019-2021 років ми маємо 17 таких успішних справ», – зауважив Ігор Микитин директор Регіонального центру надання БВПД у Львівській області.

Медіація активно реалізується не лише у кримінальних, а й у сімейних справах. Але варто підготувати фахівців, хто якісно надаватиме її.

« Соціальна служба працює над впровадженням соціальної послуги «медіація». Тож першим кроком для її успішної реалізації має стати заплановане навчання працівників», – розповідає Ярослав Бордіян, директор Львівського обласного центру соціальних служб.

Наприкінці зустрічі керівництво Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області, директор Львівського обласного центру соціальних служб та представники Львівського центру медіації домовились про укладання тристороннього меморандуму для посилення співпраці. А за пропозицією Ірини Федорич, медіаторки громадської організації «Львівський центр медіації», учасники спільно напрацюють «Дорожню карту знайомства з медіацією», яка включатиме перелік існуючих якісних онлайн-матеріалів для самостійного ознайомлення.