назад

Правовий захист осіб, які перебувають на обліку у Охтирському центрі зайнятості

OkM 170303  23 березня 2017 року у приміщення Охтирського міськрайонного центру зайнятості проводився семінар із загальних питань зайнятості, у якому традиційно приймають участь представники Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД).

На заході були присутні як міські жителі, так і з району. Тож до їхнього відома головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Марина ЛАПОНОГ довела інформацію щодо первинної та вторинної правової допомоги та функцій, які покладено на  Охтирський місцевий центру з надання БВПД. «Первинна правова допомога передбачає надання консультаційних послуг, на що має право кожен громадянин, а вторинна — це представлення інтересів особи в судах, інших державних органах. На вторинну безоплатну допомогу можуть претендувати лише певні категорії осіб: учасники АТО ( з будь-яких питань), внутрішньо переміщені особи, малозабезпечені, інваліди, діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, біженці та інші особи передбачені ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», – додала вона.

OkM 170303  1

У декого з учасників семінару питання, що потребували обізнаності у правовому полі.

Жінка повідомила про купівлю золотої каблучки, та через деякий час з неї почали випадати камінці. Віддаючи прикрасу на ремонт, через деякий час дефекти повторювалися, а при зверненні до магазину з вимогою повернення коштів їй відмовили, посилаючись на те, що цей товар не підлягає обміну.  Заслухавши питання, громадянці повідомили, дійсно є Постанова Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 року №172 «Про реалізацію окремих положень Закону України «Про захист прав споживачів», відповідно до якої ювелірні вироби з дорогоцінного металу не підлягають поверненню. «Але, якщо дійсно є певні недоліки товару, який неодноразово забирався на ремонт, це підтверджує неналежну якість. Вам необхідно зберегти чеки, що підтверджують проведення ремонту і звернутися до нашого центру, де вам буде складено позовну заяву та  надано адвоката для представлення інтересів у суді. Або ж Ви можете звернутися до Сумського обласного товариства захисту прав споживачів», – повідомила Марина ЛАПОНОГ.

 

Інформуємо: Охтирський МЦ з надання БВПД, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13; т. (05446) 4-22-23.