назад
30.10.19

Правовий захист постраждалих від торгівлі людьми буде посилено

Постраждалі від торгівлі людьми не часто звертаються за правовою допомогою. Люди не завжди усвідомлюють, що стали постраждалими від трудової чи сексуальної експлуатації, не готові відстоювати свої права. Співпраця щодо захисту прав осіб, які постраждали від злочину торгівлі людьми, – головна мета меморандуму, що укладений між Координаційним центром з надання правової допомоги та Всеукраїнським об’єднанням протидії торгівлі людьми.

Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини. Більшість постраждалих серед українців перебували в трудовій експлуатації або були втягнені в злочинну діяльність, за що наразі відбувають покарання у вигляді позбавлення волі з різними термінами ув’язнення.

«Постраждалі від торгівлі людьми мають отримувати безоплатну вторинну правову допомогу, проте зараз вони не належать до категорії суб’єктів права на такий вид допомоги. Томи ми активно просуваємо ініціативу щодо змін до закону «Про безоплатну правову допомогу», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Консолідація зусиль інституцій, які займаються протидією торгівлі людьми, виявленням та допомогою людям, які постраждали від таких злочинів, край важлива.
У межах співпраці Координаційний центр з надання правової допомоги та Всеукраїнське об’єднання протидії торгівлі людьми обмінюватимуться інформацією про осіб, постраждалих від торгівлі людьми, для надання їм безоплатної правової допомоги. Спільно здійснюватимуть моніторинг та аналіз існуючих проблем соціальної та правової захищеності таких людей, розроблятимуть нові механізми захисту їхніх прав.

Також проводитимуться тренінги для працівників центрів з надання БВПД та адвокатів у сфері захисту прав осіб, які постраждали від торгівлі людьми. Таким чином буде сформовано «пул» фахівців з відповідною спеціалізацією.

Важливий напрям роботи – підвищення обізнаності людей про цю проблему, заохочення їх протидіяти цьому злочину. Проводитимуться спільні заходи, спрямовані на покращення рівня правової поінформованості громадян у сфері запобігання торгівлі людьми. Розроблятимуться інформаційних матеріалів щодо прав та соціальних гарантій для осіб, які постраждали від торгівлі людьми.