назад
27.11.17

Правозахисники з Албанії переймають досвід української системи БПД

23.11.2017 zustrich 523 листопада делегація правозахисників з Албанії ознайомилася з досвідом створення та функціонування системи безоплатної правової допомоги в Україні. З цією метою вони приїхали до України, де спілкувалися із фахівцями та фахівчинями з Координаційного центру з надання правової допомоги, регіонального та місцевих центрів з надання БВПД, а також бюро правової допомоги.

Члени албанської делегації на чолі з менеджером проекту «Захист соціально-економічних прав» (Protection of Socio economic rights) Франсом Теріхаті переймають досвід у країн, які створили національні системи безоплатної правової допомоги. У складі албанської делегації менеджерка проекту «Ромське лідерство» (Roma leadership) Дрітана Нелай та юристи Албанського центру права мережі Фундацій відкритого суспільства (OSF Albania Law Centre) Адріатік Лапай, Адлінд Луджі, Фатіона Чака

23.11.2017 zustrich 6

Право на безоплатну правову допомогу в Албанії так само, як і в Україні гарантоване конституцією. Саме зараз у парламенті цієї країни перебуває проект закону щодо надання в Албанії безоплатної правової допомоги, після прийняття якого перед країною стоятиме завдання побудувати систему та забезпечити її функціонування. Як повідомили албанські колеги-учасники делегації, наразі їм дуже важливо ознайомитися та проаналізувати кращі практики організації таких систем, серед яких, на їх погляд, українська модель є лідером.

Спочатку албанські колеги відвідали Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в місті Києві, де поспілкувалися з його працівниками, дізналися про особливості їх щоденної роботи, зокрема, й співпраці із адвокатами, які надають БВПД у кримінальних провадженнях – умови такої співпраці та практичне її втілення. Начальник відділу моніторингу діяльності місцевих центрів Михайло Харін розповів про інституційну структуру системи БПД, зокрема, й у м. Київ, напрямки діяльності регіонального та місцевих центрів у столиці. Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги Микола Личик розповів гостям про те, як здійснюється інформування центрів про затримання осіб, та як у подальшому відбувається залучення адвоката.

23.11.2017 zustrich 7

Далі правозахисники з Албанії відвідали Третій київський місцевий центр з надання БВПД. Його директор Юрій Рудих розповів про роботу місцевих центрів та про досвід у налагодженні партнерських зв’язків з громадськими організаціями. Директор Четвертого київського місцевого центру з надання БВПД Сергій Бреус детальніше розповів про роботу центрів з різними соціальними групами, зокрема, про проведення навчальних заходів для них. Серед таких заходів, наприклад, заняття для людей похилого віку «Університет третього віку» та навчання для студентів у рамках проекту «Школа активних громадян». Говорив Сергій Бреус і про доступність безоплатної правової допомоги для людей з інвалідністю, зокрема, з-поміж іншого, він представив гостям буклет про безоплатну правову допомогу шрифтом Брайля для незрячих громадян. В обидвох відвідинах учасники делегації з Албанії мали змогу поспілкуватися й з адвокатами, які працюють у системі безоплатної правової допомоги, отримавши відповіді на численні запитання щодо їх взаємодії із центрами.

23.11.2017 zustrich 8

23.11.2017 zustrich 9

23.11.2017 zustrich 10

Албанські колеги також відвідали Обухівське бюро правової допомоги. Тут вони мали змогу дізнатися більше про надання безоплатної первинної правової допомоги, проведення правопросвітницької роботи та досвід активного мережування – співпраці із сервісними партнерськими організаціями.

Насамкінець вони зустрілися із фахівцями та фахівчинями Координаційного центру з надання правової допомоги, з якими мали змогу обговорити функціональний підхід до управління системою. Більш детальніше про відповідні напрями роботи з албанською делегацією говорили заступник директора Сергій Троценко, начальниця управління комунікацій Надія Кизицька, начальник управління координації системи надання безоплатної правової допомоги Олександр Гриб та його заступниця Марина Лугиня, заступник начальника Київської міжрегіональної ресурсно-комунікаційної платформи Віталій Охріменко, а також головний спеціаліст відділу міжнародного співробітництва Олександр Дейнеко.

23.11.2017 zustrich 4

Сергій Троценко розповів колегам із Албанії про передумови створення системи, усі етапи її інституціоналізації, бачення її подальшого розвитку, стратегічні плани у середньостроковій перспективі, фінансування системи, а також про виклики, які поставали на різних етапах її розвитку.

23.11.2017 zustrich 2

Учасники албанської делегації подякували колегам за безцінний досвід, який, за їх словами, допоможе їм втілювати зміни щодо забезпечення доступу до правосуддя і дотримання прав людини у їхній державі. За оцінкою албанських колег, модель системи БПД в Україні вражає у позитивному сенсі цього слова. «Коли ми в Албанії побачили 5-річний звіт про функціонування системи безоплатної правової допомоги в Україні, ми були вражені тим скільки усього і за порівняно короткий час Вам вдалося досягти. Ми одразу зрозуміли – нам потрібно їхати до України та вивчати це досвід», – поділилися албанські колеги.

23.11.2017 zustrich 3

Представники та представниці Координаційного центру побажали успіху албанським колегам у розбудові власної системи безоплатної правової допомоги, зауваживши, що перед ними зараз стоїть дуже багато непростих, але цікавих завдань. Їх успішне виконання, переконані в Координаційному центрі, допоможе розвитку молодої демократії в цій країні.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook           YouTube YouTube            Google Google+       тTwitter