назад

Про наболіле – зміни в законодавстві щодо пенсійного забезпечення

 

lpkoОб’єднання Безоплатної правової допомоги та Пенсійного фонду України заради спільної мети – надання роз’яснень громадянам щодо змін у пенсійній реформі.

        Головний спеціаліст відділу «Бахмутське бюро правової допомоги» Катерина Глухова спільно із спеціалістом та заступником начальника Бахмутського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області Іриною Овсянніковою  провели у місті Світлодарськ правопросвітницький захід, спрямований на роз’яснення змін законодавства, що стосуються пенсійного забезпечення.

Мешканцям м. Світлодарськ розповіли про те, що 03 жовтня 2017 року Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроект № 6614 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій».

Пенсія українців тепер залежить від трьох показників: зарплати працівника, стаж’у та показника середньої заробітної плати по Україні. Всі ці показники враховуються при обчисленні пенсії.

Також присутніх проінформували щодо пенсійного віку, перелічено, що буде враховуватися до страхового стажу.

Обговорили й достроковий вихід на пенсію. Для певних категорій українців збережено право виходу на дострокову пенсію. Зокрема, матері, які виховали п’ять дітей або інвалідів з дитинства, можуть виходити на пенсію у 50 років за наявності страхового стажу 15 років. Військовослужбовці – учасники бойових дій зможуть виходити на пенсію у 55 років за наявності страхового стажу – в чоловіків 25 років, а у жінок – 20 років. Проте, для працівників освіти, медиків, соціальних працівників пенсія за вислугу років скасована.

Разом із тим, законопроект скасовує спеціальні пенсії для держслужбовців, народних депутатів, дипломатів, суддів, науковців та інших категорій. Всі вони переходять на загальну систему нарахування пенсії.

Після проведення інформаційної частини заходу всі присутні мали змогу особисто звернутися з питаннями, що їх турбують.

По завершенні заходу Катерина Глухова розповіла про відділ «Бахмутське бюро правової допомоги» та його діяльність. В рамках реалізації проекту «Я маю право», слухачам надані буклети із цією тематикою.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до установ системи безоплатної правової допомоги:

  • Краматорський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги Донецька область, м. Краматорськ, вул. Академічна, буд.20 тел: (099) 266-91-62
  • Торецьке бюро правової допомоги – м. Торецьк, вул. Героїв Праці, 3, тел.: (099) 478-67-48,

  • Костянтинівське бюро правової допомоги – м. Костянтинівка, вул. Театральна, 5, тел.: (099) 621-91-72

  • Дружківське бюро правової допомоги – м.Дружківка, вул. Короленка, 1, тел.: (095) 926-42-07, 

  • Добропільське бюро правової допомоги – м. Добропілля, вул. Незалежна, 35, тел.: (095) 209-70-74,

  • Слов’янське бюро правової допомоги – м. Слов’янськ, вул. Університетська, 47, тел.: (066) 368-00-63 

  • Бахмутське бюро правової допомоги – м. Бахмут, вул. Леваневського, 95, тел.: (050) 654-76-61, 

  • Авдіївське бюро правової допомоги – м. Авдіївка, вул. Молодіжна, буд.1, тел.: (050) 545-56-78, 

  • Лиманське бюро правової допомоги – м. Лиман, вул. Пушкіна, буд. 12 б, тел.: (095) 688-54-64, 

  • Олександрівське бюро правової допомоги – смт. Олександрівка, вул. Самарська, 5, тел.: (066) 856-83-06