назад

Представників громадських організацій Лебедина інформували, як захистити права осіб з інвалідністю

Правовий статус особи з інвалідністю характеризується тим, що як громадянин держави така особа володіє всією повнотою конституційних прав, свобод і обов’язків, тобто володіє загальним правовим статусом; з іншого боку, як особа, яка має певні вади здоров’я, вона наділена додатковими правами та пільгами. Із метою попередити порушення прав цієї категорії громадян та підвищити їхню обізнаність на базі громадської організації «Міська організація інвалідів» юристка Лебединського бюро правової допомоги провела семінар з елементами тренінгу «Механізм захисту прав осіб з інвалідністю».

На заході були присутні члени громадської організації, які виявили зацікавленість у запропонованій темі. Захід складався із трьох модулів. Спочатку присутні ознайомилися із самими поняттями «інвалідність» та «особа з інвалідністю». «Конвенція ООН про права інвалідів не дає чіткого визначення поняття «інвалідність». У ній зазначається, що це поняття еволюціонує і зміст його – це результат взаємодії, яка відбувається між людьми з інвалідністю та перешкодами у стосунках і середовищі, заважає їхній повноцінній та дієвій участі у житті суспільства нарівні з іншими. Стаття 1 КПІ говорить, що до осіб з інвалідністю належать особи зі стійкими фізичними, психічними, інтелектуальними або сенсорними порушеннями, які при взаємодії з різними бар’єрами можуть заважати їхній повній і ефективній участі в житті суспільства нарівні з іншими», – розповіла юристка Лебединського бюро правової допомоги Євгенія Логвіненко.

У другому модулі розглядали національні та міжнародні механізми захисту прав людей, стандартів Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю та механізмів застосування Факультативного протоколу у відстоюванні прав.

На третьому етапі для підвищення ефективності засвоєння матеріалу проведено розгляд конкретних справ, які розглядалися Європейським судом. Також учасники заходу отримали практичні поради щодо процедури подання скарг про порушення прав людей з інвалідністю, дізналися про порядок проведення розслідування в разі грубих або систематичних порушень Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю. Таким чином, учасники заходу мали можливість підвищити свою правову обізнаність та обмінятися досвідом щодо дотримання своїх прав та свобод. Наприкінці присутні отримали інформаційні буклети системи безоплатної правової допомоги.