назад

Легалізація робочих місць та заробітної плати – соціальна захищеність кожного

Згідно Конституції України кожна людина має право на працю, яку вона вільно обирає. Важливою та актуальною є проблема легалізації зайнятості населення та заробітної плати. Усвідомлюючи важливість цієї проблеми, більшість роботодавців працюють у законодавчому полі. Але є й такі, які, намагаючись отримати якомога більший прибуток, ухиляються від сплати податків, використовують працю громадян без належного оформлення трудових відносин та пропонують зарплату в «конвертах».

7 жовтня головним спеціалістом Черкаського місцевого центру з надання БВПД Іриною Крутоус, спільно з працівниками ГТУЮ в Черкаській області та Центром зайнятості, проведено семінар для студентів Черкаського вищого професійного училища на тему: «Легалізація робочих місць та заробітної плати – соціальна захищеність кожного».

Студентів поінформовано, що роботодавець зобов’язаний оформити працівника на роботу у встановленому порядку з першого дня виконання ним трудової функції. Лише після належного оформлення трудових обов’язків працівник приступає до виконання своїх обов’язків.

За нинішніх реалій громадяни у багатьох випадках погоджуються на будь-яку пропозицію роботи, зокрема, і нелегальної. Ті, хто погоджуються одержувати заробітну плату в «конвертах», стають заручниками для самих себе. Отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленостей з роботодавцем, вони позбавляють себе соціальних виплат та гарантій.

Влаштовуючись на роботу «неофіційно» працівник повинен усвідомлювати: якщо пропонують отримувати заробітну плату «в конверті», це означає, що роботодавець, швидше за все, не має наміру укладати трудовий договір, а також не здійснюватиме відрахування з заробітної плати єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду України, а це неминуче призведе до того, що:

– не буде ніяких соціальних гарантій, передбачених для працівника;

– не буде права на відпустку, в тому числі, і на відпустку в зв’язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною;

– не буде права на оплату тимчасової непрацездатності, у т.ч. у зв’язку з здійсненням  догляду за хворою дитиною;

– людину можуть звільнити у будь-який час без виплати вихідної допомоги, можливо, і без оплати вартості виконаної роботи. Отримати належний під час звільнення розрахунок в переважній більшості випадків вкрай складно, факт перебування в трудових відносинах з роботодавцем доведеться доводити у суді.

Семінар проведено у форматі діалогу, присутні отримали кваліфіковані відповіді на актуальні для них питання.

Безоплатні правові консультації громадяни мають змогу отримати у Черкаському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Гоголя, 221.