назад

У 2019 році набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)», яким  доповнено Кодекс України про адміністративні правопорушення статтею 173-4 “Булінг (цькування) учасника освітнього процесу”. Зміни стосуються, перш за все, захисту дітей в освітньому середовищі.

Булінг – це свідомо агресивна поведінка однієї або групи дітей стосовно іншої дитини, що супроводжується фізичним або психологічним насильством.

7 жовтня працівником Уманського місцевого центру з надання БВПД Вікторією Сіньковською проведено лекцію в Уманській ЗОШ № 8 на тему: «Що таке булінг, як його розпізнати та як діяти сторонам конфлікту». Учнів поінформовано про ознаки булінгу, відмінність між звичайним конфліктом і цькуванням. Роз’яснено, що повинна робити особа, яка є свідком булінгу, задля захисту жертви цього явища.

Булінг відрізняється від сварки між дітьми тим, що:

– він супроводжується фізичним або психологічним насиллям: жертву висміюють, залякують, б’ють, розповсюджують плітки, оприлюднюють особисту інформацію та фото в соціальних мережах;

– в ситуації завжди беруть участь три сторони: той, хто переслідує, той, кого переслідують та ті хто спостерігають;

– він негативно впливає на всіх учасників, їхнє фізичне та психічне здоров’я;

– може виникати несподівано, коли дитина опиняється або в ситуації переслідування, або приєднується до переслідувача;

–  може повторюватися багато разів.

Школярів поінформовано про порядок отримання безоплатної правової допомоги, місцезнаходження Уманського місцевого центру з надання БВПД. Розповсюджено інформаційні матеріали правової тематики.