назад
29.07.22

Представників територіальних громад Полтавщини навчали протидіяти домашньому насильству

Продовжуємо працювати у напрямі захисту прав осіб, які постраждали від домашнього насильства. Задля підвищення рівня взаємодії суб’єктів, які здійснюють роботу щодо продиції домашньому насильству, фахівці системи БПД  спільно з Департемантом соціального  захисту Полтавської обласної військової адміністрації провели навчання для  уповноважених осіб органів місцевого самоврядування, які проводить роботу з прийому та реєстрації заяв і повідомлень про вчинення домашнього насильства, координацію заходів реагування на факти вчинення насильства, надання допомоги і захисту постраждалим особам.

Під час зібрання представників органів місцевого самоврядування ознайомили з особливостями роботи системи безоплатної правової допомоги щодо захисту осіб, які постраждали від домашнього насильства,  видами правових послуг на які мають право такі особи, напрямами роботи з даною категорією осіб, розповіли про особливості розгляду таких справ.

«Робота системи безоплатної правової допомоги  з особами, які постраждалим від  домашнього насильства полягає у наданні їм первинної правової допомоги у вигляді консультацій, правової інформації,  наданні вторинної правової допомоги у вигляді захисту їх прав у судах, складання документів  процесуального характеру.  Така допомога надається не лише в офісах бюро правової допомоги, а й під час роботи консультаційних пунктів, зокрема і в  місцях проживання, або  перебування осіб,  які потерпають від домашніх кривдників. Також одним із основним наших завдань є правове інформування під час правопросвітницьких заходів, де ми здійснюємо роз’яснення громадянам понять домашнього насильства, яке воно буває, як реагувати на такі випадки та куди звертатися за захистом» – говорить  юрист Полтавського бюро правової допомоги № 1 Юрій Ночовний.

Під час навчання присутніх ознайомили з  особливостями взаємодії фахівців системи безоплатної правової допомоги,  поліції, суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері захисту прав осіб, які постраждали від домашнього насильства на рівні територіальних громад області. Також розповіли про надання соціальних послуг фахівцями соціальної роботи особам, постраждалим від домашнього насильства та роботу мобільних бригад у сфері захисту прав осіб, які постраждали від домашнього насильства.

Спікерами заходу стали представники системи БПД області, сектору протидії домашньому насильству Управління превентивної діяльності Головного управління поліції  в Полтавській області,  Департаменту  соціального захисту населення обласної військової адміністрації, Полтавського обласного центру соціальних служб та мобільної бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим особам від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі в м. Полтава.

Об’єднуємо зусилля разом з партнерами задля захисту прав соціально-вразливих груп у регіоні.