назад

Ризики потрапляння в ситуацію торгівлі людьми та можливість отримання допомоги

Напередодні Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми юристами Подільського місцевого центру з надання БВПД були проведені заходи щодо роз’яснення можливих ризиків потрапляння в ситуацію торгівлі людьми. Зокрема, одним із найсерйозніших порушень прав людини в усьому світі є торгівля дітьми.

І саме про цю проблему, яка загострилася під час війни 26 липня юрист Кодимського бюро правової допомоги Андрій Спатерук разом із начальницею служби у справах дітей Кодимської міської ради Оленою Рожко та спеціалістом Служби у справах дітей Подільської районної військової державної адміністрації Мариною Важницькою у приміщенні Кодимської публічної бібліотеки провели захід під час якого ознайомили дітей та їх батьків із основними способами втягнення дітей у торгівлю.

Оскільки дуже важливо, щоб і батьки, і діти знали, як убезпечити себе, як треба поводитись, щоб не стати жертвами, куди звернутись в разі потрапляння в скрутне становище.

Основним способом втягнення дітей у торгівлю людьми – є пропонування привабливих умов. І саме з метою наочного прикладу учасникам заходу було запропоновано до перегляду ролики, які демонструють загальні засади торгівлею людьми, зокрема – дітьми.

Торгівля людьми – є однією з найбільш актуальних проблем сучасності і нині щороку жертвами цього злочину стають близько 1 млн осіб, третина з яких – діти”,- наголосив Андрій Спатерук.

Також, 26 липня юрист Подільського місцевого центру Сергій Кудрявцев на апаратній нараді Куяльницької територіальної громади розповів про ризики потрапляння в ситуацію торгівлі людьми та можливості отримання допомоги.

Першочергово фахівцем було роз’яснено, що торгівля людьми – означає здійснення з метою експлуатації, вербування, перевезення, передачі, приховування або одержання людей шляхом загрози силою або її застосування, або інших форм примусу, викрадення, шахрайства, обману, зловживання владою, або уразливості положення, або шляхом підкупу у вигляді платежів або вигод для одержання згоди особи, яка контролює іншу особу.

Покидаючи країну задля навчання чи роботи, або ж просто подорожуючи кожен має подбати про власну безпеку, а от легковажність та недостатня поінформованість може стати причиною коли за кордоном громадяни опиняються в скрутних ситуаціях.

Тож кожен громадянин України повинен знати 5 правил безпеки, для того аби не стати жертвою торгівлі людьми:

  • не довіряйте свій паспорт та інші документи стороннім людям;
  • будь-який документ, який ви підписуєте (трудовий договір, угода з учбовим закладом тощо) має бути складений зрозумілою для вас мовою та містити інформацію про умови (оплата, вихідні дні, понаднормова робота, медичне страхування), місце та час моєї майбутньої праці чи навчання;
  • залишайте вдома детальну інформацію про місце перебування за кордоном з адресою та контактними телефонами, копію свого паспорту та контракту, своє фото та контакти людей, до яких їдете;
  • важливо знати номери телефонів Посольства чи Консульства України в країні, до якої їдете, для того, щоб звернутись до них у скрутній ситуації;
  • перш, ніж прийняти рішення про подорож або потрапивши у кризову ситуацію звертайтеся за консультацією на Національну «гарячу лінію» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації: 0 800 500 335 або 386 (з мобільного).

Торгівля людьми – це сучасна форма рабства, це злочинний бізнес і для того, щоб не стати «товаром», кожен громадянин повинен знати свої права та бути готовими їх захищати», – на останок зауважив Сергій Кудрявцев.

Довідково:

  1. Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів:
    0 800 505 501 (зі стаціонарних телефонів в Україні);
    527 ( з мобільних телефонів в Україні);
    www.527.org.ua (електронні консультації)
  2. Урядова лінія з протидії торгівлі людьми: 15-47
  3. Національна поліція України: 102
  4. Департамент міграційної поліції НПУ: 098 481 03 45
  5. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини: 0 800 501 720