назад

Представники Першого одеського місцевого центру з надання БВПД провели круглий стіл з нагоди 40-ї річниці створення Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод

krug stil 08.11. 3  08 листопада 2016 р. у приміщенні Одеського міського центру зайнятості (вул. Генерала Петрова, буд. 22-В) відбувся круглий стіл, організований Першим одеським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги з нагоди 40-ї річниці створення Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод на тему: «Реалізація прав вразливих груп (внутрішньо переміщені особи, біженці) в Одеській області».

Метою круглого столу стало визначення й обговорення практичних проблем правового захисту внутрішньо переміщених осіб та біженців в діяльності центрів з надання БВПД, а також напрацювання пропозицій для удосконалення законодавчих та адміністративних механізмів щодо ефективної реалізації їх прав.

Круглий стіл планувався, з одного боку, як простір для діалогу між державними інституціями, органами влади, що працюють на місцевому рівні, а з іншого – як можливість проведення конструктивної дискусії та донесення ключових позицій до представників органів влади.

До розгляду проблем заходу були запрошені:

директор Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області Світлана Клішина, керівники Першого, Другого та Третього місцевих центрів з надання БВПД Євгенія Тітомер, Ірина Бондаренко та Алла Лавренюк, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД, адвокат Юлія Лісова, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Чімбер, експерт з питань правосуддя (Рада Європи, ГО «Десяте квітня») Лейла Жданова, фахівці Головного територіального управління юстиції в Одеській області, юрист Управління патрульної поліції у м. Одеса, провідний спеціаліст управління з питань шукачів захисту та соціальної інтеграції ГУДМС та інші.

Відкрили круглий стіл Андрій Яцеленко, в.о. начальника одеського міського центру зайнятості, та Світлана Клішина, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області. Керівник Регіонального центру повідомила, що нещодавно, 1 листопада 2016 року, Державна служба зайнятості та Координаційний центр з надання правової допомоги уклали Меморандум про співпрацю. «Співпраця з центром зайнятості є важливою для реалізації права громадян на працю та інших трудових прав», – зазначила вона.

Юлія Лісова підкреслила,що “…захистити порушені права внутрішньо переміщених осіб допоможуть законопроекти, якими запропоновано доповнити перелік суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу особами, які претендують на отримання статусу внутрішньо переміщеної особи. Пропонується також звільнити від сплати судового збору внутрішньо переміщених осіб, що є найбільш актуальним при оформленні свідоцтва про народження та свідоцтва про смерть в судовому порядку” .

krug stil 2222

Ірина Чімбер зазначила позитивну практику адвоката Юрія Гаврилюка, який, вивчивши матеріали справи необгрунтованої відмови у розгляді заяви про надання статусу біженця, звернувся до Одеського окружного адміністративного суду м. Одеси з відповідним позовом про визнання неправомірним і скасування наказу про відмову в розгляді заяви. В ході судового розгляду Одеський окружний адміністративний суд видав постанову про задоволення позову особи та визнання наказу ДМС протиправним, скасував зазначений наказ та зобов’язав ДМС розглянути заяву особи, що звернулася.

Директор Першого одеського місцевого центру з надання БВПД Євгенія Тітомер відзначила, що практика Європейського суду свідчить про те, що необхідно максимально якісно готуватися до звернення в Європейський суд, аби уникнути відмов через брак доказів чи з інших підстав. Під час круглого столу учасники проаналізували міжнародний досвід при вирішенні справ та правові позиції українських судів, визначили проблемні моменти, які виникають у внутрішньо переміщених осіб та біженців на кожній стадії судового процесу і під час виконання рішення, а також поділилися успішним досвідом роботи з вразливими групами населення.