назад

Представники Шосткинського місцевого центру розповіли журналістам про результати діяльності за минулий рік

ShM 170119 0  Про підсумки роботи Шосткинського місцевого центру за минулий рік та зміни в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу говорили під час прес-конференції

Директор Шосткинського місцевого центру Микола ГУДІМА під час виступу наголосив, що протягом 2016 року Шосткинський місцевий центр з надання БВПД та структурні підрозділи – бюро правової допомоги – забезпечували сталий розвиток системи безоплатної правової допомоги у північному регіоні Сумщині. Керівник навів основні показники

діяльності центру, зокрема, що протягом року зареєстровано 2830 звернень клієнтів з них працівниками центру та бюро надано 2662 роз’яснень та правових консультацій, 157 осіб отримали адвоката за рахунок держави. Переважно зверталися люди з спадкових, житлових та сімейних питань, соціального забезпечення. 

Крім того Микола ГУДІМА зазначив, що важливою подією 2016 року стало відкриття структурних підрозділів Шосткинського МЦ бюро правової допомоги у районних центрах м. Глухів, Кролевець, Середино-Буда та смт. Ямпіль. «Це – черговий крок назустріч громадянам, що дозволяє суттєво розширити доступність отримання мешканцями територіальних громад правової допомоги»,  – наголосив керівник.

ShM 170119 1

Журналісти ставили запитання щодо внесення змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», які набрали чинності 05 січня 2017 року. Начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга ПРАВОСУД надала роз’яснення стосовно змін в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Зокрема працівник роз’яснила, що  відтепер внутрішньо переміщені особи матимуть змогу скористатися усіма видами правових послуг. Така ж соціальна гарантія встановлена для осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни та особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань. Також працівник зауважила, що суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості – по-перше відтепер враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер, по-друге, особа матиме таке право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів.

Головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія ЗАЦАРИННА акцентувала увагу на реалізації на Сумщині пілотного проекту Міністерства юстиції України у сфері державної реєстрації громадських формувань, який впроваджено із липня 2016 року. «Працівниками місцевого центру протягом 2016 року надано 97 консультацій громадянам щодо роз’яснення законодавства, прийнято та видано 65 пакетів документів з питань державної реєстрації громадських формувань. Наразі прийом документів з метою приведення у відповідність установчих документів до вимог Податкового кодексу України продовжено до 01 липня 2017 року» – зазначила спеціаліст.