назад

Представники системи БВПД Сумщини зустрілися з журналістами в межах святкування річниці створення бюро правової допомоги

SuR 310817 1731 серпня у Сумському прес-клубі відбулася прес-конференція на тему «Винагорода – довіра людей. П᾽ять років заснування системи безоплатної вторинної правової допомоги та річниця створення бюро», участь в якій взяли директор Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко, начальник Лебединського бюро правової допомоги Сергій Іванов, начальник Липоводолинського бюро правової допомоги Наталія Пилипенко та начальник Кролевецького бюро правової допомоги Наталія Денисенко.

Як повідомила Олена Демченко, починаючи з 1 вересня 2016 року, на Сумщині працюють 14 бюро правової допомоги. «Такі бюро – це державні установи, що об’єднують всеукраїнську професійну мережу юристів, готових надавати правову допомогу, захищати законні права та інтереси громадян. Серед функцій бюро варто назвати активне правопросвітництво на рівні територіальної громади; створення точок доступу до електронних сервісів Мін’юсту; надання юридичних консультацій (безоплатна первинна правова допомога); прийом звернень щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги; здійснення представництва інтересів клієнта в суді», – говорить вона.

SuR 310817 11

Працівники бюро правової допомоги проводять активну роботу в територіальних громадах. У їх активі тематичні зустрічі, семінари з елементами тренінгу, проведення «круглих столів» та брей-рингів для посадових осіб органів місцевого самоврядування, установ-провайдерів; правопросвітницькі заходи у центрах зайнятості, лікувальних установах, навчальних закладах тощо.

SuR 310817 13

Щодо власного досвіду роботи з громадянами, котрі звертаються до Лебединського бюро правової допомоги розповів начальник бюро Сергій Іванов. Йому доводилося мати справу з особами, котрі не змогли добитися виконання судового рішення, хочуть отримати надбавку до пенсії у зв’язку з наявністю вад слуху, бажають отримати допомогу як члени багатодітної сім’ї тощо. «Нещодавно під час виїзного прийому до Гарбузівської сільської ради на особистий прийом звернулась Ірина Красноруцька, яка просила допомогти  у вирішенні сімейного питання. Вона самостійно виховує онуку. Тож вона просила допомогти позбавити батьківських прав її невістку та сина та стягнути з них аліменти на утримання дитини. Спільно з працівниками бюро були зібрані всі необхідні матеріали та складено позов, який був розглянутий в Лебединському райсуді. Як результат – прийнято рішення на користь позивача», – говорить Сергій Іванов.

SuR 310817 14

За словами начальника Кролевецького бюро правової допомоги Наталії Денисенко найактуальнішими питаннями для клієнтів бюро на сьогодні єстягнення заборгованості по заробітній платі громадянам; помилки в правовстановлюючих документах; розірвання шлюбу.

SuR 310817 16

«На території обслуговування Кролевецького бюро правової допомоги з 1 березня 2017 року 40 громадян скористалось правом на безоплатну вторинну правову допомогу, із них по 24 клієнтам директором місцевого центру прийнято рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги працівниками бюро», – зауважує Наталія Денисенко.

SuR 310817 15

Активно працюють і представники Липоводолинського бюро правової допомоги над забезпеченням надання правових консультацій молодим батькам. Начальник бюро Наталія Пилипенко зазначила, що вони тісно взаємодіють з працівниками пологових будинків та полегшують їм процес роз’яснення породіллям та їхнім рідним правових аспектів, із якими доводиться стикатися при народженні дитини чи на етапі узаконення стосунків. «Наша мета – спростити клопоти молодих батьків у перші дні з немовлям. Замість того, щоб  витрачати час на поїздку до відділу ДРАЦС, можна більше уваги приділити малюку. Разом з тим у молодих батьків іноді виникає багато питань правового характеру, які потребують кваліфікованого  роз’яснення  юриста», – зазначає вона.

SuR 310817 12

Представники ЗМІ мали змогу поставити питання доповідачам, а також отримати інформаційні буклети на тему «Що таке безоплатна вторинна правова допомога та як її отримати» та «Бюро правової допомоги: ваш юридичний провідник».

SuR 310817 18

Наприкінці заходу присутні подякували друзям та партнерам Регіонального центру – Сумському прес-клубу, а саме його голові Аллі Федорині за допомогу в організації та проведенні прес-конференції.