назад

Представники Третього одеського місцевого центру з надання БВПД провели лекцію у стінах Одеського вищого професійного училища торгівлі та технології харчування

    09 грудня 2015 року у стінах Одеського вищого професійного училища торгівлі та технології харчування у рамках «Всеукраїнського тижня права» начальник відділу по взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Павлова Наталя взяла участь у круглому столі на тему: «Питання реалізації та захисту прав людини в Україні».

Під час заходу були присутні представники керівного та педагогічного складу училища, учні та фахові юристи-практики Одеського обласного осередку Міжнародного конгресу захисту прав та свобод людини.

11.12.2015.3 707x400

Зустріч носила теплий та дружній характер. Згідно теми круглого столу мова йшла про певні права та обов’язки людини, як громадянина України. Павлова Наталя виступила з темою «Безоплатна правова допомога».

Під час лекції особлива увага була приділена праву на отримання правової допомоги, зокрема підкреслено, що: «стаття 59 Конституції України, гарантує кожному громадянину України можливість отримати правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Перші кроки із забезпечення громадян безоплатною правовою допомогою були здійснені у червні 2011 року – Верховна Рада України прийняла Закон України «Про безоплатну правову допомогу». У цьому Законі була задекларована державна політика у сфері надання безоплатної правової допомоги. Законодавство передбачає два види правової допомоги: первинну та вторинну правову допомогу. Безоплатна вторинна правова допомога – це вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя».

Лектори будували свої виступи у формі діалогу, обговорення і конструктивної дискусії для більш ефективного засвоєння слухачами інформації. Це мало свої результати; учні ставили питання, наводили приклади з власного життя, занотовували найважливішу інформацію, приймали активну участь в обговоренні питань.

Підводячи підсумки круглого столу було визначено, що такі заходи треба проводити частіше. Це сприяє підвищенню рівня обізнаності представників загальної освіти та громадян, через що вони в свою чергу передають знання своїм вихованцям – що вказує на надійне та світле майбутнє для нас з вами та Держави взагалі.

11.12.2015.4 707x400

Нагадаємо, що Всеукраїнський тиждень права являє собою цілу низку соціально-значимих заходів, які безпосередньо спрямовані на підвищення рівня правової культури населення, сприяють подоланню правового нігілізму в суспільстві, усуненню підстав для корумпованості правових інституцій та на утвердження в Україні правової держави. Його мета – вдосконалення та розповсюдження різних освітніх програм у сфері захисту прав людини, розробка пропозицій, спрямованих на реалізацію державної правової політики та здійснення в Україні правової реформи.